Dug privrednih društava u stečaju lani oko 95 miliona eura

Dodajte komentar

Dug privrednih društava koja su u stečaju i likvidaciji, na kraju prošle godine bio je oko 95 miliona eura, a sistem naplate poreskog duga kod tih firmi nije efikasan, saopštio je član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Branislav Radulović.

Radulović je “Dan”-u kazao, da je revizija uspjeha „Efikasnost sistema naplate poreskog duga poreskih obveznika u stečaju i likvidaciji“ u najvećem dijelu završena i da je preliminarni izvještaj već je dostavljen subjektima revizije.

“U ovoj fazi revizije, možemo konstatovati da je dug privrednih društava koja su u stečaju i likvidaciji, na kraju prošle godine bio oko 95 miliona eura te da sistem naplate poreskog duga kod ovih privrednih društava nije na nivou koji bi se mogao ocijeniti kao efikasan”, kazao je Radulović.

On je objasnio da je iz tog cilj revizije da se utvrde izvori problema u tom segmentu javnih finansija i preko izdatih preporuka DRI ponude rješenja za unapređenje sistema naplate poreskog duga.

Radulović je rekao da se u cilju utvrđenja efikasnosti naplate carina, sprovodi posebna revizija uspjeha koja treba da utvrdi da li se dovoljno efikasno ubira s obzirom na činjenicu da je evidentirani carinski dug na kraju prošle godine iznosio 4,52 miliona.

On je kazao da će DRI na bazi dobijenog revizorskog nalaza izraditi preporuke kako bi se ovaj sistem dodatno unaprijedio i pojačala efikasnost naplate ovog javnog prihoda.

“Objavljivanje ove revizije i njeno dostavljanje Odboru za ekonomiju, finansije i budžet može se očekivati krajem tekuće godine, s obzirom na složenost predmetne revizije i potrebu da DRI izradi kvalitetne preporuke”, kazao je Radulović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *