Objavljena nova Crna i Bijela lista Poreske uprave

1 komentar

Poreska uprava PU objavila je novu Crnu listu 200 poreskih dužnika, koji ukupno duguju 75,4 miliona eura, od čega je 42,24 miliona eura obuhvaćeno reprogramom poreskog duga. Na aktuelnoj listi se nalaze 82 obveznika sa dugom od 42,24 miliona kojima je odobren reprogram poreskog duga u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja.

Listu predvodi kompanija Vektra Jakić, sa dugom od 7,29 miliona eura. Slijede Vektra Montenegro sa 4,54 miliona, Tehnoput sa 3,79 miliona i Merkur sistem Budva sa 2,7 miliona, koje su sve u reprogramu. Za njima slijedi Famili šop Bar sa 2,51 miliona, koji nije više u reprogramu. U blokadi su i Old taun invest sa 2,44 miliona, koji je u reprogramu, kao i Vuk & Petrol Kotor sa 2,29 miliona, koji nije više u reprogramu.

Objavljena je i lista od 100 najvećih dužnika po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa i na lična primanja. Ukupan dug po tom osnovu je 68,54 miliona eura, dok je reprogramom obuhvaćeno 36,05 miliona.

Za poreze i doprinose najviše duguje Montenegro Airlines 18,61 miliona eura. Slijedi Rudnik uglja sa dugom 6,48 miliona, Plantaže sa 4,07 miliona, Željeznički prevoz 4,03 miliona, Vektra Boka2,7 miliona, Galenika2,25 miliona, Željeznička infrastruktura 2,19 miliona, Održavanje željezničkih voznih sredstava 1,81 milion, Inpek 1,73 miliona, kao i Vork fajnder sa 1,37 miliona.

Na Bijeloj listi 323 obveznika

Poreska uprava PU objavila je juče i Bijelu listu, odnosno spisak od 323 poreska obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline.

Na toj listi između ostalih su Azmont Investments, Atlas banka, Erste, Societe Generale, Addiko i Hipotekarna banka, Telenor, Crnogorski Telekom, M:tel, Pivara Trebjesa i Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem.

“Objavljivanje Bijele liste je još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU”, kazali su u PU.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Objavljivanje Bijele liste je još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU”, kazali su u PU.- tzv. bijela lista na kojoj nije najmanje pet hiljada preduzeca u CG je smijesni popis koji nista ne govori o poreskoj disciplini.

    Prof Lakicevic je imao dobru namjeru kada je pocceo sa ovom praksom, a sada je vec preslo u balavurdiju ozbiljnim aktivnostima privrednih subjekata posebno imajuci u vidu cinjenicu da vecinu ovih pravnih lica nasi poreznici ne umiju ni da kontrolisu osim sa formalne strane.

    Lako je biti poreznik kada dokazujes moc prema ozbiljnom malom i srednjem biznisu, a bjezis od zasticenih preduzeca i bjezis od cinjenice da se desava novo gomilanje poreskog duga. Kad je tako, ovo objavljivanje je paltforma za pljuvanje neuspjesnog ckl-a, koji je vec ojadio poreske obveznike pa se sada opet hvali sa rezultatima sto je na bijeloj listi, a realno ga i dalje finansiraju poreski obveznici posto je monopolista na trzistu u sasluganjstvu drzavnoj administracijji.
    Vijesti nisu sjajne u poslovnom okviru, ali neuspjesni ckl je miljama gori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *