Nezaustavljivi Amazon: Prodaja skočila 40 posto, dobit rekordna

Dodajte komentar

Tehnološki div Amazon u drugom je tromjesečju zabilježio rekordnu dobit od 2,5 milijardi dolara, oko 12 puta veću nego u istom razdoblju prošle godine, što se zahvaljuje snažnom rastu prodaje, kao i potražnje za ′cloud′ uslugama.

Prema u četvrtak objavljenom poslovnom izvještaju, prodaja tog e-trgovca dosegnula je u proteklom tromjesečju 52,9 milijardi dolara, što je 39 posto više nego u istom razdoblju prošle dogine.

“Bio je to snažan kvartal, a rezultate pripisujemo nastavku snažnog rasta u nekim od naših najprofitabilnijih područja”, poručio je Brian Olsavsky, finansijski direktor Amazona.

U poslovanju ′cloud′ uslugama, Amazon Web Servicesu, prodaja je porasla gotovo 50 posto, na godišnjem nivou na 6,1 milijardu dolara.

Amazon takođe počinje privlačiti više novca od oglašavanja, pa je prihod kompanje odjela ′drugih kategorija′, što uključuje oglašavanje, više nego udvostručen, na otprilike 2,2 milijarde dolara.

Maloprodaja u Sjevernoj Americi takođe daje snažne rezultate. U proteklom je tromjesečju skočila za 44 posto na godišnjem nivou, na 32,2 milijarde dolara.

Prema procjenama analitičke kompanije eMarketer, Amazon ove godine može računati za otprilike polovinu ukupne online prodaje u SAD-u.

Amazon takođe počinje koristiti prednosti prethodnih ulaganja u infrastrukturu, čime se omogućava manje brzi rast potrošnje, rekao je Olsavsky.

U izvještaju je Amazon procijenio da će u trećem tromjesečju njegova prodaja iznositi između 54 i 57,5 milijardi dolara, što bi bilo između 23 i 31 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

Daniel Ives, glavni strateg u komopaniji GBH Insights, kaže kako je profitabilnost Amazona porasla brže nego što se očekivalo.

„To je ′muzika za uši investitora′ koji su stajali uz Amazon i njegov slavni dugoročni pristup temeljen na odlaganju rasta zarade u korist reinvestiranja u kompaniju”, napisao je Ives u osvrtu na poslovni izvještaj Amazona.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Amazona porasla je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za više od 3 posto.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *