Na našim plažama svakog dana uživa 350.000 gostiju

1 komentar

Crna Gora ima plaže koje su veliki resurs na malom prostoru od 300 kilometara,sa raznolikostima – od dugih pješčanih plaža na Ulcinjskoj rivijeri, preko onih specifičnih za budvansku opštinu gdje borave i mladi i porodični ljudi, do malih uvala i intimnih plaža u Boki Kotorskoj.

Priobalna zona Crnogorskog primorja je izuzetan,ali limitirani resurs naše zemlje kojim se mora oprezno upravljati. U njenoj ljepoti svake godine izbliza uživaju skoro svi turisti koji dođu u Crnu Goru. Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Predrag Jelušić s ponosom ističe da ta kompanija planira nove načine korištenja plaža.

Na kraju jula, plaže na Crnogorskom primorju su pune.

Da li zakupci u kontinuitetu vode računa o njima,da li je to slučaj i sa nezakupljenim plažama?

JELUŠIĆ: Period predsezone,maj i jun, prošli su dosta dobro. Zakupci su u najvećem dijelu savjesno poštovali ugovore i stavili plaže u odgovarajući stepen funkcije za taj period, sa stanovištva spasilačkih službi, organizacije čistoće plaža, minimalnih ugostiteljskih usluga. Već u junu na plažama je podignuto 29 Plavih zastavica, što govori da smo u tom standardu poodmakli dosta daleko s obzirom na dužinu obale, i to predstavlja njen reprezentativni dio. Želimo da zadržimo pažnju na čistoći tokom avgusta i postsezone, pa vjerujem da ćemo u komunikaciji sa lokalnim službama – od skoro tri i po miliona eura koje prenosimo primorskim opštinama – taj standard i da održimo.

Plaže su opterećene u špicu sezone, a postoji podatak da vršna opterećenja na dnevnom novou premaše broj od 350.000 kupača na našim plažama. Izuzetno je zahtjevno dnevno servisirati toliko broj turista, voditi računa o njihovoj bezbjednosti, te kvalitetu vode. Na našim plažama sada je aktivno i 550 spasilaca. Takođe, unazad nekoliko godina, sa Institutom za biologiju mora sprovodimo monitoring na stotinu lokacija. Trenutno možemo reći da je na 97 odsto uzoraka sa kupališta voda K1 kvaliteta, odnosno biološki i sanitarno ispravna.

(Opširnije u Dnevnim novinama)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “Uživa”
    Hahahahaha
    U čemu? U ležaljkama?
    U nogama onoga iza sebe na ležaljci ili zadnjici onoga ispred sebe na ležaljci?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *