Da li je spriječen trgovinski rat između Evrope i Amerike?

Dodajte komentar

Američki predsjednik, Donald Tramp, i predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, dogovorili su da će raditi na ukidanju carina i smanjenju trgovinskih barijera.

“Danas smo se, prije svega, saglasili da zajedno radimo u pravcu ukidanja carina, necarinskih barijera i dotacija za neautomobilske industrijske proizvode”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući, stojeći pored Junkera, prenosi Rojters.

Tramp je rekao i da je dogovorena saradnja u cilju smanjenja barijera i povećanja trgovinske razmjene na polju usluga, hemikalija, farmacije, medicinskih proizvoda, kao i soje.

Prema njegovim riječima, “ovo je veliki dan za slobodnu i pravednu trgovinu”, a pitanja “carina na čelik i aluminijum biće riješena, što važi i za carine kao protivmjere”.

Junker je izjavio da je danas postignut dogovor, kao što je i namjeravao, prenosi AP.

“Identifikovali smo oblasti na kojima ćemo zajedno raditi. Radićemo na ukidanju carina na industrijsku robu, što mi je bila glavna namjera”, rekao je on.

Junker se prethodno sastao sa Trampom u Bijeloj kući i tom prilikom poručio da su EU i SAD partneri i saveznici, a ne neprijatelji, i da moraju da sarađuju na početku trgovinskih pregovora između dvije velike ekonomije.

Tramp je novinarima, na početku sastanka sa Junkerom u Ovalnom kabinetu, rekao da se nada da će postići pravedan i recipročan trgovinski sporazum između SAD i Evrope.

Inače, američki predsjednik je ranije zaprijetio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, što je Evropljane navelo da nagoveste mogućnost uvođenja carina na američku robu u vrijednosti od 20 milijardi dolara kao protivmjeru.

Podsjetimo, Evropska komisija se pripremala za uvođenje tarifa na 20 milijardi dolara vrijedan uvoz američkih proizvoda.

Ovakav potez uslijedio je nakon prijetnji i najava američkog predsjednika Donalda Trampa da će uvesti dvadesetoprocentne carine na uvoz svih automobila proizvedenih u EU.

Tramp nije mirovao ni kada je u pitanju Kina, pa je i sa njom otpočeo trgovinski rat.

Tramp je i protiv Kine preduzeo teške trgovinske mjere, a Kina je duboko razočarana ovakvom odlukom najavljujući ubrzane kontramjere.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *