Stupio na snagu Etički kodeks državnih službenika

Dodajte komentar

Vlada je na sjednici 6. jula donijela novi Etički kodeks državnih službenika i namještenika, koji je od juče stupio na snagu. Za razliku od ranijih kodeksa, novim Etičkim kodeksom građani i službenici moći će pritužbom da se obrate starješini državnog organa, koji je je dužan da u roku 15 dana odgovori podnosiocu pritužbe.

U odnosu na ranija uređenja Etičkog kodeksa, novim kodeksom propisano je da je starješina državnog organa, dužan da upozna sve službenike sa odredbama Etičkog kodeksa, te da službenici potpisuju izjavu o njegovom poštovanju, što čini sastavni dio personalnog dosijea službenika”, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva javne uprave.

Takođe, u u odnosu na ranija uređenja, a imajući u vidu činjenicu da su službenici disciplinski odgovorni za povredu Etičkog kodeksa u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, građani i službenici moći će pritužbom da se obrate starješini državnog organa.

Shodno Kodeksu, starješina državnog organa, odnosno lice koje on ovlasti obavezan je da ispita navode iz pritužbe i pisano odgovori podnosiocu, u roku od 15 dana od dana podnošenja pritužbe, ako to stranka zahtijeva.

Na ovaj način jača se odgovornost službenika u vršenju njihovih poslova, pa s tim u vezi, podliježu disciplinskoj odgovornosti za povredu pravila i standarda utvrđenih ovim Etičkim kodeksom, u skladu sa zakonom.

Propisana je i mogućnost donošenja posebnih etičkih kodeksa ponašanja, u zavisnosti od etičkih standarda i pravila ponašanja koja su utvrđena ovim Etičkim kodeksom.

Etički kodeks državnih službenika i namještenika propisuje etička pravila i standarde kojih su dužni da se pridržavaju zaposleni u državnim organima, kao i u drugim organima.

Pored stručnosti, zakonitosti i efikasnosti zaposlenih za rad u državnim organima od izuzetne važnosti je i etično (moralno) postupanje i ponašanje službenika radi afirmacije i unapređenja dostojanstva i ugleda državnih službenika i namještenika, radi ostvarivanja zajedničkog dobra i javnog interesa, kao i jačanjapovjerenja građana u rad državnih organa.

Zbog toga se Etičkim kodeksom uređuju etički standardi i pravila ponašanja koje je zaposleni dužan da primjenjuje u odnosima sa:drugim službenicima, odnosima prema građanima, odnosu prema radu kao i državnom organu u kojem vrši poslove.

“Etički kodeks propisuje ključne vrijednosti i načela kojih državni službenici treba da se pridržavaju i obezbjeđuje mehanizam da se u slučaju povrede propisanih standarda i pravila i građani i zaposleni mogu obratiti pritužbom starješini državnog organa”, zaključuju iz Ministarstva javne

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *