Podmorski kabl u upotrebi do polovine 2019.

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije polovinom naredne godine biće spreman za komercijalnu upotrebu, kazao je direktor italijanske kompanije Terna Luiđi Feraris.

On je to kazao novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Rimu.

“Projekat se realizuje po planu. Vjerujem da ćemo do kraja sljedeće godine kabal staviti u upotrebu. Projekat je strateški važan za ovaj region iz razloga što je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom. Projekat će doprinijeti budućem razvoju infrastrukture u regionu, kao i rasta u turističkom sektoru”, kazao je Feraris.

Prije desetak dana, italijanska kompanija Terna je sa uspjehom izvela probu podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije u ukupnoj dužini. Naponski test podmorskog kabla izveden je uspješno, što znači da je kabl u cjelosti tehnički ispravan i spreman za nesmetano funkcionisanje i upotrebu.

Kada kabal bude stavljen u komercijalnu upotrebu Crna Gora će postati energetsko čvoriste regiona i dio evropske energetske zajednice povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.

Ukupna vrijednost projekta je 127 miliona eura.

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *