Podmorski kabl u upotrebi do polovine 2019.

Podmorski kabl između Crne Gore i Italije polovinom naredne godine biće spreman za komercijalnu upotrebu, kazao je direktor italijanske kompanije Terna Luiđi Feraris.

On je to kazao novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Rimu.

“Projekat se realizuje po planu. Vjerujem da ćemo do kraja sljedeće godine kabal staviti u upotrebu. Projekat je strateški važan za ovaj region iz razloga što je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom. Projekat će doprinijeti budućem razvoju infrastrukture u regionu, kao i rasta u turističkom sektoru”, kazao je Feraris.

Prije desetak dana, italijanska kompanija Terna je sa uspjehom izvela probu podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije u ukupnoj dužini. Naponski test podmorskog kabla izveden je uspješno, što znači da je kabl u cjelosti tehnički ispravan i spreman za nesmetano funkcionisanje i upotrebu.

Kada kabal bude stavljen u komercijalnu upotrebu Crna Gora će postati energetsko čvoriste regiona i dio evropske energetske zajednice povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope, čime će postati energetska spona Zapadnog Balkana sa Evropskom unijom.

Ukupna vrijednost projekta je 127 miliona eura.

Check Also

FZD o Atlas i IBM: Raspoloživa sredstva premašuju garantovane depozite

Fond za zaštitu depozita raspolaže iznosom sredstava koja premašuje garantovane depozite kod Atlas i Invest …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *