Prvi noćni gradonačelnik Njemačke

Dodajte komentar

Ove sedmice se njemački grad Manhajm priključio listi gradova koji osim „običnog“ imaju i „noćnog“ gradonačelnika. On bi trebalo da bude spona između noćnog i dnevnog života grada. Ali šta to zapravo znači?

Amsterdam, London, Mannhajm. Ova tri grada se obično ne spominju u istom dahu, pogotovo ne kada je u pitanju noćni život. No sada je grad na jugozapadu Njemačke dobio svog noćnog gradonačelnika. Night mayor se zove Hendrik Majer, ima 27 godina i po zanimanju je student.

Zašto je upravo ovaj univerzitetsko-industrijski grad postao prvi u Njemačkoj koji je uveo ovu neobičnu funkciju? „Mi smo grad koji je vrlo rano počeo da ulaže u kulturno i kreativno preduzetništvo“, kaže Matijas Rauh, šef Kancelarije za kulturni razvoj Manhajma.

On u razgovoru za DW dodaje da je „noćna kultura“ u Manhajmu vrlo važan segment ukupnog kulturnog života grada. „Ne uvodimo ovu funkciju kako bismo uklonili neke probleme, nego kako do tih problema ne bi ni došlo“, kaže Rauh.

Najvažniji zadatak noćnog gradonačelnika je biti da bude „spona između noćnog i dnevnog života grada“ i tako daje impulse za nove projekte u noćnom životu. Ova funkcija bi trebalo da poboljša i saradnju službi poput policije i građana. Radno vrijeme noćnog gradonačelnika je ograničeno na 50 sati mjesečno. Visina plate nije poznata.

Uzor Amsterdam

Njegov posao se ne može uporediti s funkcijom „dnevnog“ gradonačelnika. Jer student Hendrik Majer neće sjedjeti u kancelariji. On isto tako neće smirivati noćne strasti po barovima i klubovima, što je uloga policije.

Zašto je uloga noćnog gradonačelnika važna može se saznati iz intervjua koji je Mirik Milan, noćni gradonačelnik Amstredama, dao nemačkom nedeljniku Cajt. „Život građana se sve više premješta u kasnije sate. Tada se oslobađa kreativnost jer se mnogi osjećaju slobodnije“, kaže Milan.

Ideja i dolazi iz Amsterdama. Milan je svoj prvobitno volonterski posao pretvorio u pravi s platom koja se finansira iz gradskog budžeta i donacija. „Noćni gradonačelnik“ Milan se prije pet godina izborio da nekoliko popularnih barova u gradu smiju da rade 24 sata dnevno. „Sada se više ne nađu svi odjednom u isto vrijeme na ulici, što je smanjilo nasilje i buku“, kaže Milan.

Ideja o noćnom gradonačelniku se u međuvremenu proširila i na gradove poput Pariza, Ciriha, Tuluza. Društvu se ove godine pridružio i Njujork koji je sinonim za noćni život. Ariel Palic, bivša vlasnica jednog noćnog kluba, sada nosi titulu „Starije izvršne direktorke Kancelarije za noćni život“.

Centar Manhajma tek pravougaonim tlocrtom podsjeća na pravilnu mrežu ulica Menhetna. Ali posao noćnog gradonačelnika njemačkog grada od 300.000 stanovnika će vjerojatno biti mnogo jednostavniji.

Deutsche Welle

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *