Zašto kasni projekat Northstar-a na Luštici od 210 miliona eura? Za tri mjeseca ističe ugovor sa Vladom

Dodajte komentar

Do kraja novembra ove godine kompanija Northstar ima rok da započne izgradnju turističkog kompleksa Montrose na Luštici, vrijednog 210 miliona eura. U suprotnom Vlada Crne Gore stiče pravo da raskine ugovor, piše Radio Jadran.

Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta potpisan je još u septembru 2009. godine, a počeo je da se primjenjuje u avgustu 2013. potpisivanjem protokola o pravosnažnosti ugovora. Nešto ranije, u julu iste godine, potpisan je i aneks ugovora o dugoročnom zakupu i počeli su da teku rokovi za ispunjenje obaveza zakupca, uključujući investicione obaveze.

Ugovorom i aneksom Northstar se obavezao da će u narednih pet godina, u prvu fazu projekta investirati 141,8 miliona eura. Međutim, investitor nije mrdnuo dalje od adminsitrativne pripreme, a ključno opravdanje je nedostatak infrastrukture.

Potpisivanjem novog aneksa ugovora (Aneks 2) sa konzorcijumom firmi Northstar iz Tivta i Equest Capital Limited sa of-šor ostrva Džersi, u decembru prošle godine, Vlada se obavezala da će do njihove lokacije kod Rosa na poluostrvu Luštica početi izgradnju infrastrukture u roku od šest mjeseci. Taj rok je istekao.

Podsjetimo da je konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited zakupio 520.000 kvadrata zemljišta, za gradnju turističkog kompleksa visoke kategorije, uz minimalni iznos investicije od 210 miliona eura. Investitor se obavezao da će izgraditi hotel visoke kategorije, brenda Ritz-Carlton i 29 luksuznih vila sa pratećim ugostiteljskim i trgovinskim prostorima, na 70.000 kvadrata korisne površine. Inače, Ritz-Carlton je kompanija koja u vlasništvu ima 87 luksuznih hotela u 29 zemalja svijeta. Osnovana je 1983.godine.

Opšina Herceg Novi obustavila tender za izradu glavnog projekta za regionalni put na Luštici

Aneksom 2, izradu glavnih projekata putne i vodovodne infrastrukture do lokacije budućeg rizorta preuzela je Opština Herceg Novi, koja je  krajem juna objavila tendersku dokumentaciju za izradu glavnog projekta puta na poluostrvu Luštica. Riječ je o tehničkoj dokumentaciji za izgradnju regionalnog puta u dužini od 9.300 m, od kompleksa Orascoma do budućeg kompleksa Northstar. Procijenjena vrijednost javne nabavke sa uračunatim PDV-om je 160 hiljada eura.

Na prijedlog Komisije za otvaranje i vrijednovanje ponuda, Opština Herceg Novi prošle sedmice je pak obustavila postupak javne nabavke za izradu glavnog projekta puta.

Prije isteka roka za podnošenje ponuda (3. avgust), Opština je ocijenila da je bitno neophodno izmijeniti tendersku dokumentaciju, shodno Zakonu o javnim nabavkama. U obrazloženju Odluke o obustavljanju postupka navodi se da da su u Opštini uvidijeli da je tendersku dokumentaciju neophodno bitno izmijeniti, te je obustavljen postupak javne nabavke. Nije navdeno o kojim izmjenama u tenderskoj dokumentaciji je riječ, kao ni kada će biti objavljen novi poziv.

Aneksom 2 iz decembra umanjena dinamnika ulaganja

S obzirom da ugovorne strane nisu ispunile obaveze iz osnovnog ugovora, pokrenuta je procedura za zaključenje Anexa II Ugovora. Njime se ne mijenjaju početni uslovi ustanovljeni tenderom, već je izmijenjena dinamika ulaganja. U prvoj fazi, koja traje pet godina, investiranje je 80 miliona eura, umjesto 141 milion, koliko je bilo predviđeno osnovnim ugovorom, s tim da ukupni iznos ostaje obaveza investitrora, kao i ostali uslovi propisani tenderom. Ugovorom je zakupac obavezan da u okviru rizorta prvo izgradi hotel, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za privatizaciju sredinom decembra prošle godine.

Ni web sajt projekta više nije u funkciji

Iako svakako nije od krucijalnog značaja za investiciju, ali svakako je zanimljiva činjenica da ni sajt projekta www.montrose-montenegro.com više nije u funkciji.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *