Tramp nezadovoljan rastom FED-ovih kamata

Dodajte komentar

Samo nekoliko dana pošto je šef Američkih federalnih rezervi Dzerom Pauel izjavio da je u dubokoj tradiciji Fed da se ne obazire na politiku, američki predsjednik Donald Tramp je izrazio nezadovoljstvo politikom kamata koju vodi Fed.

“Nisam oduševljen…Nisam srećan, ali istovremeno, neka rade kako misle da je najbolje“, rekao je Tramp u intervjuu za CNBC i ocijenio da je Dzerom Pauel “dobar čovjek“.

On je dodao: “Ne svidja mi se što mi toliko napora ulažemo u privredu i onda vidimo kako kamate rastu“ rekao je Tramp i dodao da američka ekonomija trpi jer Evropska centralna banka i Centralna banka Japana nastavljaju politiku niskih kamata.

U pomoć je priskocila portparolka Bijele kuće Sara Sanders

“Naravno da on poštuje nezavisnost Fed-a. Pogled predsjednika na kamate je dobro poznat, i njegov današnji komentar je samo ponavljanje njegovog već dugo prisutnog odnosa“, rekla je ona.

Politika Fed je za posledicu imala povećanje kamata na kratkoročne medjubankarske kredite. Ta kamata je sredinom juna porasla za 0,25 procentnih poena i kreće se od 1,75 do 2%. Tako visoko je ta kamata poslednji put nalazila 2008. godine prije nego što je puklo americko tržište nekretnina i počela globalna finansijska kriza, prenose finanzen.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *