Naslovne strane dnevnih novina za 20. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

OD PONEDJELJKA PRIJAVE ZA 512 STANOVA, KVADRAT DO 1.100€

Ministarstvo održivog razvoja i turizma juče je raspisalo dugonajavljivani javni poziv za građane za treću fazu projekta Hiljadu plus, a koji će biti otvoren do 13. avgusta. Kako saopštio direktor Direktorata za razvoj i stanovanje Marko Čanović, građani od ponedjeljka mogu da predaju dokumentaciju banakama koje su partneri u ovom projektu.

Iz kapitalnog budžeta još milion eura za rekonstrukciju pruge

Finansijski sporazum između Vlade i Evropske unije o Godišnjem akcijskom programu za Crnu Goru iz 2014. godinu, biće dopunjen stavkom na osnovu koje će se iz kapitalnog budžeta izdvojiti dodatni milion eura za radove na pruzi Bijelo Polje Bar.

NA NAPLATU STIGLO 28,5 MILIONA EURA

Ukupan reprogramirani dug za 30 najvećih poreskih dužnika iznosi 63,63 miliona eura, od čega je na naplatu dospjelo 18,57 miliona, saopštio je ministar finansija Darko Radunović. “Iznos neplaćenih dospjelih obaveza po osnovu reprograma je 12,58 miliona, dok nije naplaćeno 5,99 miliona eura”, odgovorio je Radunović u Skupštini na poslaničko pitanje poslanika SDP Raška Konjevića.

Dan

Licima koja ne rade u Upravi dali 259 hiljada

Uprava za nekretnine (UzN), čiji je direktor Dragan Kovačević, isplatila je licima koja nemaju zasnovan radni odnos u tom državnom organu naknade u iznosu od 259,6 hiljada eura, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI). Vrhovna revizija je upravi dala uslovno mišljenje na finansijsku i reviziju pravilnosti.

Prijave do 13.avgusta

Mnistarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je juče javni poziv za građane za treću fazu projekta “Hiljadu plus, koji će biti otvoren do 13. avgusta. Pomoćnik ministra Marko Čanović je kazao da građani od ponedjeljka mogu početi sa predajom dokumentacije bankama. Osnovni uslovi za učešće u projektu jesu da je aplikant crnogorski državljanin i da on ili članovi njegove porodice nemaju u svojini stambeni objekat poslednje tri godine.

Dug najvećih preduzeća porastao 14 miliona

Poreski dug trideset najvećih dužnika se od početka primjene Zakona o reprogramu uvećao za skoro 14 miliona eura. Ti dužnici nisu platili šest miliona koji su im došli na naplatu shodno Zakonu o reprogramu, dok nakon potpisivanja ugovora o reprogramu nisu platili 7,95 miliona eura. To je juče u Skupštini, između ostalog, kazao ministar finansija Darko Radunović, odgovarajući na pitanje Raška Konjevića (SDP), koji je tražio da mu se dostave podaci o dugu 30 najvećih poreskih dužnika.

Pobjeda

Novi dug od 13,5 miliona eura nagomilalo 30 najvećih dužnika

Dospjele obaveze po osnovu reprograma 30 najvećih poreskih dužnika su 12,58 miliona, a nije naplaćeno 5,99 miliona kazao je u parlamentu ministar finansija Darko Radunović, odgovarajući na pitanja Raška Konjevića (SDP). – Novonastali dug ovih kompanija od 15. februara prošle zaključno sa 31. majom ove godine iznosi 7,59 miliona, što znači da je ukupan njihov dug dospio za naplatu 13,5 miliona eura kazao je ministar finansija ali nije naveo pojedinačni dug ovih kompanija.

Melia najavila otvaranje hotela u Petrovcu

Španska hotelska grupa Melia internacional najavilaje otvaranje prvog hotela tog brenda u Crnoj Gori. Hotel će biti izgrađen u Petrovcu i imaće 114 soba. Kako pišu mediji projekat je predstavljen na specijalizovanom portalu hotelmenagment.net u kome se navodi da je Crna Gora nedavno imala brzi rast broja turista, i da želi da se pozicionira kao luksuzna destinacija, usmjeravajući se na super bogate sa brojnim ekskluzivnim priobalnim dešavanjima. Hotel u Petrovcu će poslovati pod franšizom Melia Hotels & Resorts.

Akcize na gorivo smanjiti 15 odsto

Klub poslanika SDP-a predao je u skupštinsku proceduru prijedlog izmjena zakona o akcizama, kojim se predviđa smanjenje akciza na gorivo za 15 odsto. U tom bi slučaju litar dizela koštao 1,1 euro, a benzina 1,2 eura. To bi, ističu, bilo stimulativno za privedu i građane. U obrazloženju se navodi da je posljednje povećanje akciza bio pogrešan potez Vlade i Ministarstva finansija.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *