Wall Street: S&P 500 snažno porastao

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u više od pet mjeseci jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 79 bodova ili 0,32 posto, na 25.199 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.815 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,01 posto, na 7.854 boda.

Rast S&P 500 indeksa na najvišu razinu od početka februara zahvaljuje se, među ostalim, skoku cijena dionica u industrijskom sektoru za 1,1 posto, nakon što su kompanije CSX Corp i United Continental objavile bolje poslovne rezultate nego što su analitičari očekivali.

Osjetno je ojačao i finansijski sektor, pri čemu je najveća dobitnica bila dionica Morgan Stanleya, s rastom od 2,8 posto, jer je ta investiciona banka svojim poslovnim rezultatima takođe nadmašila očekivanja.

Od 48 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne izvještaje, velika većina njih, 87,5 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 21,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su prije nedjelju dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američke i svjetske ekonomije, te poreskim promjenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo dalji rast cijena dionica.

„Nastavlja se uspon cijena dionica, a razlog su tome zarade kompanija i valuacije. Mislim da bi tržište bilo i na znatno višim nivoima da ulagači nisu zabrinuti zbog trgovinskih napetosti”, kaže Wayne Kaufman, analitičar u tvrtki Phoenix Financial Services.

Premda trenutno u drugom planu, nametanje carina SAD-a na uvoz iz Kine, kao i odgovori Pekinga mogli bi dovesti do slabljenja trgovine u svijetu i usporiti rast dvaju najvećih svjetskih ekonomija.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *