Najveći dužnici kasne sa otplatom poreskog duga

Dodajte komentar

Ukupan reprogramirani dug za 30 najvećih poreskih dužnika iznosi skoro 64 miliona eura, od čega je na naplatu dospjelo nepunih 19 miliona eura, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović. Poslanik SDP-a Raško Konjević koji je ovo pitanje postavio ocijenio je da to znači da se ponovo akumulira poreski dug, a ministar da su nadležni tolerantni jer u tim kompanijama radi veliki broj građana.

Poreske dužnike koji su sklopili ugovor o reprogramu poreskog duga zakon je obavezao da mjesečno izmiruju rate. Zakon kaže da dužnici moraju i redovno izmirivati poreske obaveze iz tekućeg poslovanja. Poštuju li zakon i tako investiraju u Crnu Goru, prije svih 30 najvećih kompanija, zna ministar finansija.

“Iznos neplaćenih dospjelih obaveza po osnovu reprograma je 12,578 miliona eura, dok nije naplaćeno 5,989 miliona eura, hiljade sam zaokruživao da ne bude nesporazuma. Novonastali dug ovih obveznika od 15.02.2017. zaključno sa 31.05.2018.godine iznosi 7 miliona i 959 000 odnosno, ukupan dug dospio za naplatu iznosi 13 miliona 949 hiljada”, kazao je Radunović

Na to je Raško Konjević iz SDP-a kazao da to znači da ponovo akumuliramo poreski dug i da svrha Zakona o reprogramu gubi smisao.

“U ovim kompanijama trenutno radi 3.927 radnika. To su velike kompanije i tolerancija u naplati potraživanja jeste upravo iz razloga visoke zaposlenosti”, odgovorio mu je Radunović.

“To su iste kompanije koje su u velikim problemima koje ne mogu da izdrže tržišnu utakmicu i nije pošteno, nije fer narodski rečeno i nije po zakonu”, replicirao mu je Konjević.

A hoće li se po zakonu graditi minihidroelektrane na Ljestanici, uprkos protivljenju mještana, poslaničko je pitanje koje je dobilo odgovor od Ministarstva ekonomije.

“Koncesionar još nije aplicirao niti dobio građevinsku dozvolu. Nakon izrade lokalne studije o lokaciji, ona mora biti data na javnu raspravu. Ko ima stečena prava ta prava ne mogu da budu oduzeta, jedno od tih prava je i pravo vodosnadbjevanja i korišćenja voda pomenute rijeke”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je pozvala sve zainteresovane da se uključe u javnu raspravu tek nakon koje bi koncesionar trebao da dobije ostale dozvole.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *