American Express: Rast troškova brine investitore

Dodajte komentar

Prihodi American Expressa dostigli su u proteklom tromjesečju 10 milijardi dolara, 9 posto više nego godinu dana prije, no znatno su porasli i troškovi poslovanja zbog povećanih ulaganja najveće svjetske kartičarske kuće u nagrade korisnicima.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u srijedu, čista dobit AmExa u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 1,62 milijarde dolara, dok je godinu dana prije kompanija zabilježila dobit od 1,34 milijarde.

Rast prihoda i dobiti AmExa zahvaljuje se stabilnom rastu globalne ekonomije, a time i potrošnje stanovništva.

„Rast prihoda podržan je povećanjem potrošnje korisnika kartica i naknada”, poručio je izvršni direktor kompanije Stephen Squeri.

Kompanija je izvijestila da je potrošnja korisnika njenih kartica u proteklom kvartalu porasla za 10 posto, pri čemu je broj novih izdanih kartica povećan za 2,9 miliona u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Rast prihoda zahvaljuje se i povećanim investicijama te kompanije u nagrađivanje korisnika njenih kartica.

Kako bi privukao korisnike veće platežne sposobnosti i uzvratio konkurentskim kompanijama, AmEx je u proteklom tromjesečju u programe nagrađivanja investirao rekordne 2,43 milijarde dolara, 11 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Zbog toga su troškovi poslovanja u proteklom kvartalu porasli za 7 posto na godišnjem nivou, na 7,11 milijardi dolara.

Taj je podatak zabrinuo ulagače, pa je cijena dionice AmExa u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala za 3,5 posto.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *