Zakonodavni odbor podržao prijedlog rebalansa budžeta

Dodajte komentar

Rebalansom budžeta za ovu godinu budžetska rezerva je povećana sa 13 na 29 miliona eura zbog neplaniranih troškova, objasnilaje juče državna sekretarka u Ministarstvu finansija dr Nina Vujošević članovima Zakonodavnog odbora Skupštine.

Drugim rebalansom u ovoj godini, o kojem će uskoro raspravljati parlament, kako je navela, izdaci tekućeg budžeta se umanjuju za 43 miliona eura, državnih fondova se uvećavaju za 24,6 miliona, rezervi za 16,6 miliona, a kapitalnog budžeta su umanjeni za 2,6 miliona, dok se deficit budžeta zadržava na 3,2 odsto. Dodala je da se tekuća budžetska potrošnja u potpunosti finansira iz izvornih prihoda.

Odbor je podržao izmjene zakona o budžetu i akcizne politike i ocijenio da su u skladu sa zakonom i Ustavom.

– Povećana rezerva se odnosi na troškove kofinansiranja IPA projekata koji nijesu planirani na drugim pozicijama. U taj iznos su ušli i neplanirani troškovi sudskih presuda i drugi nepredvidivi i nedovoljno planirani troškovi do kraja godine – rekla je Vujošević odgovarajući na pitanje Andrije Popovića (LP).

Na pitanje Jovanke Laličić (DPS) na uštrb kojeg projekta se smanjuje novac iz kapitalnog budžeta za 2,6 miliona eura, Vujošević je odgovorila da se radi o dijelu konsultantskih usluga koje su bile planirane u kapitalnom budžetu, a sada je već izvjesno da neće biti iskorišćen, pa će biti prenesen u narednu fiskalnu godinu.

Prijedlog rebalansa i izmjena akciznog kalendara dobio je odršku Odbora za ekonomiju.

POSP: Nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP) pozvao je Vladu da napravi rebalans strukture budžeta u pravcu potrošnje koja podstiče rast i nastavi fiskalnu konsolidaciju. U deklaraciji, koja je juče usvojena, pozdravili su četvrti program ekonomskih reformi, koji je usvojen u januaru, pohvalili jak ekonomski rast od 4,4 odsto BDP u prošloj godini i konstatovali visok budžetski deficit i rastući javni dug. Pozitivno su ocijenili strože fiskalne politike za rješavanje problema koji se odnose na dug i ohrabrili unapređenje poslovnog i investicionog okruženja.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *