Sastanak guvernera CBCG i zamjenika izvršnog direktora MMF-a

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se sa g. Richardom Doornboschom, zamjenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru. Guverner Žugić je upoznao g. Doornboscha sa ostvarenim indikatorima poslovanja banaka, koji su, i tokom 2018,   nastavili pozitivne tendencije iz prethodne godine. Uz rast kreditne aktivnosti i depozita, nivoi likvidnosti i solventnosti su održani iznad zakonskog minimuma, dok se nastavlja pad nivoa loših kredita i kamatnih stopa, posebno kod kredita plasiranih prema realnom sektoru.

Guverner je upoznao sagovornika i sa intenzivnim regulatornim aktivnostima CBCG, usmjerenim na usaglašavanje sa direktivama Evropske unije, uvođenje najboljih praksi i jačanje supervizorskih funkcija.

G. Doornbosch se zahvalio CBCG na dosadašnjoj saradnji, ističući spremnost   MMF-a da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori na planu daljeg unapređenja fiskalne i finansijske stabilnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *