Sastanak guvernera CBCG i zamjenika izvršnog direktora MMF-a

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se sa g. Richardom Doornboschom, zamjenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru. Guverner Žugić je upoznao g. Doornboscha sa ostvarenim indikatorima poslovanja banaka, koji su, i tokom 2018,   nastavili pozitivne tendencije iz prethodne godine. Uz rast kreditne aktivnosti i depozita, nivoi likvidnosti i solventnosti su održani iznad zakonskog minimuma, dok se nastavlja pad nivoa loših kredita i kamatnih stopa, posebno kod kredita plasiranih prema realnom sektoru.

Guverner je upoznao sagovornika i sa intenzivnim regulatornim aktivnostima CBCG, usmjerenim na usaglašavanje sa direktivama Evropske unije, uvođenje najboljih praksi i jačanje supervizorskih funkcija.

G. Doornbosch se zahvalio CBCG na dosadašnjoj saradnji, ističući spremnost   MMF-a da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori na planu daljeg unapređenja fiskalne i finansijske stabilnosti.

Check Also

Erste banka inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje

Erste banka je inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje postojećih kratkoročnih i srednjoročnih obaveza u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *