Kakvi startapovi su ‘in’ i mogu dobiti finansiranje – otkriva bugarski fond Eleven

Dodajte komentar

Bugarski startup akcelerator Eleven nedavno je zakoračio u svoju drugu godinu djelovanja i otvorio peti poziv za prijavu startupa. Tim povodom, osnivači akceleratora odlučili su da podjele koja su im područja posebno zanimljiva i daju savjete za startupe koji bi voljeli da se prijave.

Dakle, ako razmišljate o prijavi za akceleraciju, svakako prvo proučite Elevenovu listu.

1. Konzumeracija korporacija – ovaj je termin skovao Ivan Vesić iz VetClouda, a on definira efektivan SaaS (Software as a service) za korporativne mase, uzimajući najbolje iz jednostavnosti i praktičnosti konzumerskih aplikacija i donoseći sličan nivo korisničkog iskustva u svakodnevni posao. Eleven, osim VetClouda, navodi još nekoliko vlastitih primjera –  Wobeek (BeeCloud), CaseTrek (za pravne tvrtke), GymRealm (za fitness dvorane), a očekuju još ovakvih startupa. Jedan od Elevenovih skauta, Vukašin Stojkov, takođe ide u sličnom smjeru s vlastitim startupom TruckTrack. Dakle, ovaj akcelerator očekuje da ogromne softverske kompanije, koje uspoređuje s dinosaurusima, uskoro izumru, a da njihovo mjesto zauzmu jeftinija i jednostavnija specijalizovana rješenja.

2. Opipljive stvari – hardverski startupi su do sada najviše zanimali mentore, medije i ulagače.

  • Hardver je težak. Hoćete li ga zvati pojmovima kao što su Internet of Things, firmware ili gadgetima, kombinacija softvera i elektronike zapakirana u lijep omotu daleko je izazovnija od kreiranja mobilne aplikacije. U ovoj regiji postoje velike kompanije koje proizvode elektroniku, tu su i inženjeri, stoga bi Eleven volio da se više njih baci u startup vode.
  • Prekrasno dizajnirana roba široke potrošnje – provjerite što se najbolje prodaje na Kickstarteru i sličnim platformama te razmišljajte u sličnom smjeru.

3. Zelenija budućnost – bilo da je riječ o zelenoj energiji ili jednostavnom poboljšavanju učinkovitosti te upravljanju otpadom, svijet se kreće u zelenom smjeru. Znate li da većina porodica u razvijenim zemljama baci 40 posto hrane koju kupe? Mislite li da postoji bolji način za kupovinu ekološki prihvatljivijih dobara ili znate kako smanjiti otpad ispod 10 posto?

4. Zdraviji život – zdravstvo je stara industrija za koju Eleven smatra da je zrela za uzdrmavanje. Postoji mnoštvo prilika u tehnologiji medicine, ali morate imati na umu da s ovakvim projektima dolazi i veliki rizik.

  • Pokret koji se naziva Quantified Self nešto je o čemu se dosta govori u posljednje vrijeme, stoga to iskoristite.
  • Bilo što biološki ili organsko takođe prolazi, a Eleven je uložio u prvi takav projekt u ovoj kategoriji, Biottery. Voljeli bi da vide da neko izazove divove iz industrije brze prehrane, a čak ne mora biti riječ niti o hrani biološkog uzgoja, dovoljno je da je riječ o tradicionalnijem i prirodnijem pristupu.

5. Inovacije u edukaciji – postoji fundamentalna potreba u promjeni načina edukacije.

6. Peer to Peer – istočna Evropa zloglasna je zbog velike količine piratizovanog sadržaja – s jedne strane imamo sve bolji pristup brzom internetu, a s druge nedostatak regulacije. Za sada nema uspjeha u pokušajima dijeljenja sadržaja s „prave strane“ zakona.

7.  Revolucija u outsourcing industriji – osim gore navedenog, istočna Evropa je plodno tlo za outsourcing industriju, posebno u IT-u. Imamo obilje talenta u toj grani, a samim time i preduslove za vlastita developerska rješenja. Takođe, otvorene su prilike za testiranje inovativnih praksi u outsourcingu.

Iskorištavanje nedostataka u regionu

8. E-commerce – bilo da je riječ o specijalizovanoj internetsk trgovini ili o mobilnoj kupovini ili o načinu za povećanje e-commerce tržišta, ova je regija puna manjih zemalja, različitih kultura, jezika. Onaj ko pronađe način da premosti te prepreke mogao bi doći do velikog tržišta.

9. Novo doba oglašavanja – oglašivačko tržište u ovoj regiji u tolikoj je depresiji da je u potpunosti spremno za veliku „oluju“ – bilo da je riječ o preskakanju nekoliko faza razvoja oglasa ili o novim načinima za promoviranje brendova i angažovanje korisnika.

Manje očigledni primjeri i jedan kontroverzni

10. Offline svijet – Eleven smatra da bi trebalo biti više projekata koji nisu povezani s internetom i IT-em, ali koji mogu skalirati i primijeniti filozofiju lean startupa. Čini se da je offline svijet zanemaren od strane akceleratora i VC-eva, a postoji i previše prostora za razvoj.

11. Poduhvati za društveno dobro – Eleven čvrsto vjeruje da rad za opšte dobro te zarada ne isključuju nužno jedno drugo. Navodi se primjer startupa Volofy, ali očekuje još sličnih projekata.

12. “Poročni” profit – u nedavnoj prošlosti finansijska zajednica stavila je veliki naglasak na etiku i moralnost ulaganja, stoga se startupi pomjeraju od područja koja su postala tabu. Eleven takođe ima niz ograničenja, stoga ne ulaže u projekte povezane s kockanjem, alkoholom ili duvanom. No, cijelo je to područje poprilično profitabilno i neučinkovito – Eleven neće sarađivati s projektima koji su direktno povezani s porocima, ali bi volio vidjeti kakve ideje, koji prkose uobičajenim predrasudama.

Za kraj

13. Smanjivanje kompleksnosti izbora – jednostavnost je nova prednost. Artikulisanje ličnih sklonosti svakog pojedinca i spajanje s najboljim proizvodima i uslugama za njih nije jednostavan zadatak, no onaj ko riješi tu zagonetku, mogao bi biti veći od Facebooka i Googlea.

14. Demokratizacija ulaganja – SecondMarket, crowdfunding stranice i Angel List savršeni su primjeri. No, još je uvijek prisutan velik raskorak između osoba s novcem i onih s idejama te kompanijama koje traže finansiranja, posebice u ovom dijelu svijeta. Eleven vjeruje da će sami akceleratori uzdrmati tradicionalni VC model, ali još uvijek postoji karika koja nedostaje – most koji bi bolje povezivao osnivače i novac.

15. Kombinacija – bilo čega gore navedenoga. Eleven je donedavno imao kompleksnu poruku na svojoj web stranici koja je glasila: Dijelimo mišljenje da se velike ideje događaju neočekivano, podstaknute sukobom interdisciplinarnih polja, često na ivici industrija, tehnologija, nauke i društava. Postoji li bolje mjesto od Sofije za iduće veliko uzdrmavanje tržišta? Mjesto na ivici zapadne i istočne civilizacije, moderne tehnologije i prastare tradicije, hakera i onih koji preživljavaju… Mjesto gdje život još uvijek ima okus.

Za bolju ilustraciju posljednjega, Eleven navodi primjer startupa Playground Energy, koji je razvio odlično dizajniranu igračku kombinujući genijalnost inženjerstva (broj 2). Igračka stavlja naglasak na zelenu energiju (broj 3), a cilj joj je podstaći djecu na vježbanje (4), učenje kinetičke transformacije energije (5), a monetizuje se kroz primamljiv CSR budžet dajući korporacijama mogućnost “zelenog” brendiranja (9).

Izvor: Netokracija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *