Interesovanje stranih kompanija za EPCG intenzivno od momenta pokretanja “put opcije”

Dodajte komentar

Interesovanje inostranih kompanija za EPCG postoji, i bilo je veoma intenzivno od momenta pokretanja takozvane put opcije za prodaju akcija od strane A2A, a ubuduće, može biti samo veće, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Govoreći o pripajanju Rudnika uglja Pljevlja Elektroprivredi Crne Gore, Sekulić je rekla da je riječ o odgovornoj odluci koja je u najboljem interesu, kako obje kompanije i njenih zaposlenih, tako i države Crne Gore.

“Ne samo sa tehnološkog, već i sa finansijskog apsekta spajanje dva preduzeća je najlogičnije rješenje. Ekonomska računica čitavog procesa je više nego jasna – dovoljno je znati da je jedna godišnja faktura koju EPCG plaća RUP-u, u iznosu od 35 miliona eura, veća od čitavog iznosa od 30 miliona za koji je kompanija kupila akcije Rudnika. Spajanjem dvije kompanije značajno se umanjuje proizvodni trošak koji je EPCG imala pri kupovini uglja, a samim tim povećava njena profitabilnost. Osim toga, EPCG ima mnogo veći investicioni kapital u odnosu na RUP, pa su samim tim veće i mogućnosti za investiranje u RUP kada je u vlasništvu EPCG, što dalje vodi rastu proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta”, kazala je Sekulić u intervjuu za specijalno izdanje Diplomacy&Commerce.

Ona smatra da je EPCG sa Rudnikom uglja u svom sastavu “stabilnija, nezavisnija i kompanija koja ima sveobuhvatnu ponudu – od eksploatacije uglja do proizvodnje električne energije”.

U narednom periodu fokusiraće se, kako je kazala, na dodatnu razradu i realizaciju trogodišnjeg investicionog plana EPCG, sa posebnim fokusom na realizaciju projekata u Pljevljima – ekološku rekonstrukciju postojećeg bloka i toplifikaciju, sa posebnim akcentom i na obnavljanje interesa za izgradnju velikih hidroelektrana.

Na pitanje šta je za makroekonomsku stabilnost Crne Gore značio ulazak u velike infrastrukturne projekte, Sekulić je rekla da su strane direktne investicije važan pokretač razvoja crnogorske ekonomije.

“S obzirom na to da, uz preduzete mjere fiskalne konsolidacije, značajno doprinose stabilnosti javnih finansija. Ukupan priliv SDI u 2017. godini iznosio je oko 650 miliona eura. U ovm trenutku sprovode se važni infrastrukturni projeti iz oblasti energetike, saobraćaja i turizma, a svaka investicija znači pozitivan uticaj na ekonomski rast, veće zapošljavanje, podizanje nivoa usluga, veći životni standard”, kazala je Sekulić.

Dalji ekonomski razvoj Crne Gore, kako je rekla, u značajnoj mjeri je usmjeren započetim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, u skladu sa kojim bi Crna Gora trebalo da uđe u budžetki suficit 2020. godine.

“Upravo je to rok do kojeg je planirano da pomenute mjere budu sprovođene. Rezultati mjera koje sprovodimo su vidljivi: Crna Gora je uspjela da zadrži konkurentan poreski ambijent, a naše rezultate prepoznaju najznačajnije međunarodne institucije koje ocjenjuju napredak u jačanju makroekonomske stabilnosti zemlje, poboljšanje kreditnog rejtinga i konkurentnosti i rast BDP-a. Na nivou prošle godine taj rast je iznosio 4,4%, dok je stopa rasta u prvom kvartalu ove 4,5% odsto i predstavlja treću stopu rasta u Evropi za ovaj period”, kazala je ona.

Navodi da je ekološka rekonstrukcija termoelektrane u Pljevljima u potpunosti u skladu sa obavezama i direktivama koje se tiču industrijskih emisija, a koje proističu iz Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

“EPCG je već ušla u ovaj proces izborom njemačke kompanije Steag Energy Services GmbH za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja. Dolazak renomirane njemačke kompanije u Crnu Goru predstavlja ozbiljnu garanciju da će se planirana rekonstrukcija prvog bloka TE „Pljevlja“ izvršiti u skladu sa najnovijim standardima i tehnologijama, čime će se obezbijediti stabilan i siguran rad termoelektrane u narednih nekoliko decenija. Planirano da je rekonstrukcija bude zavšrena najkasnije do 2022. godine, nakon čega će ovo postrojenje raditi u skladu sa Zahtjevima Direktive o industrijskim emisijama 2010/75 EU”, kazala je Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *