Goldman Sachs dobio novog direktora, u tri mjeseca banka zaradila 2,35 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američka investiciona banka Goldman Sachs Group izvijestila je o skoku neto dobiti u drugom tromjesečju koji odražava rast prihoda u svim segmentima, te o imenovanju novog izvršnog direktora.

Neto dobit pripisiva dioničarima u drugom je ovogodišnjem tromjesečju prema istom razdoblju prošle godine poskočila za 44 posto, na 2,35 milijardi dolara, pokazuje u utorak objavljeni poslovni izvještaj Goldmana Sachsa.

Čisti prihodi u istom su razdoblju uvećani za 19 posto, na 9,40 milijardi dolara, što je njihov najveći iznos ostvaren u drugom kvartalu još od 2009., dakle u jeku globalne finansijske krize u kojoj je ta banka igrala veliku ulogu.

Neto kvartalni prihodi od investicionog bankarstva pritom su porasli za 18 posto, na 2,05 milijardi dolara, a u sličnom su procentu uvećani i neto prihodi od usluga institucionalnim klijentima te su iznosili 3,57 milijardi dolara.

Ta peta po veličini američka banka takođe je izvijestila da je imenovala internog direktora Davida Solomona da na dužnosti izvršnog direktora zamijeni dugogodišnjeg čelnika banke Lloyda Blankfeina koji je na toj poziciji bio od 2006. godine.

Solomonovo imenovanje dio je nastojanja Goldmana Sachsa da se preoblikuje nakon što su mu tržišni trendovi i propisi srezali dobit u nekad lukrativnom poslovanju s trgovanjem, primjećuje Reuters.

Blankfein će ostati na dužnosti predsjednika do kraja godine, a Solomon, koji trenutno vrši dužnost operativnog direktora, početkom će septembra preuzeti ‘kormilo’ u američkoj banci.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *