Formula E – trke bez vozača

Dodajte komentar

Nakon što je prošle godine na Mobile World Congress-u 2017 u Barseloni predstavila Robocar, prototip samovozećeg trkačkog automobila, ovo vozilo kompanije Roborace je prije nekoliko dana izvezlo prvi javan samostalan uspješan trkački krug. To se desilo 13 mjeseci nakon prvog uspješnog testa koji je obavljen u Parizu. Na Goodwood festivalu brzine koji se održava u Engleskoj, pred punim gledalištem Roborace je demonstrirao kako ovaj futuristički električni samovozeći bolid savladava prepreke na stazi i kako uspešno i bez incidenta prolazi kroz ciljnu ravninu.

Nedostatak kokpita za vozače omogućio je Robocar-u neobično nizak profil. Bolid izgleda kao da je izašao pravo iz naučno-fantastičnih filmova. Zaobljene ivice i aerodinamičan profil ukazuju da bi mogao da postigne respektabilne brzine. Ipak, na ovom prvom javnom testu, proizvođaču je bilo bitnije da on uspješno pređe stazu, nego da postigne neki rezultat vrijedan pažnje. Stoga je prosječna brzina bolida bila tek 125 km/h, a i njegova putanja je bila previše konzervativna. Naime, bolid se striktno držao sredine staze, nije „sjekao“ krivine, kao što je to uobičajeno u trkačkom svijetu.

Sve to ukazuje da je vrijeme kada će se ovakva vozila zaista naći na stazi, u pravom trkačkom okruženju, još uvjek neizvjestno. Jeste da je Roborace bolid uspješno završio krug i da se samostalno vratio u kokpit, ali je jasno da će proći još dosta vremena prije nego što bude sposoban da se nađe pored još nekog ovakvog vozila ili pored bolida sa vozačem.

Uglavnom, kompanija Roborace ima planove da u budućnosti organizuje Formula E šampionat u kome bi se takmičili isključivo električni, potpuno autonomni bolidi. Ko zna, možda ćemo jednog dana navijati za robote, kao što danas navijamo za Fetela, Hamiltona, Raikonena i ostale vozače popularnog „letećeg cirkusa“.

PCPress

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *