Dolar ojačao nakon izjava guvernera Feda, euro i jen pod pritiskom

Dodajte komentar

Dolar je ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima zahvaljujući optimističnim porukama guvernera američke centralne banke Fed u pogledu zdravlja američke ekonomije, dok su prodajnim pritiscima bili izloženi euro i jen.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,3 posto, na 95,267 bodova, što su njegove najviše nivoe u dvije nedjelje. To znači da je nadomak 95,531 boda, najviše razine u godinu dana, na koju se nakratko popeo u junu.

Euro je, pak, u sličnom procentu oslabio prema dolaru, pa se njime trgovalo po 1,1619 dolara. Drži se tako i dalje nedaleko najnižih ovogodišnjih nivoa od oko 1,15 dolara.

Kurs dolara prema jenu u jednom je trenutku u takvoj atmosferi dostigao 113,14 jena, najviše nivoe od 9. jula.

Podršku dolaru pružile su izjave predsjednika Feda Jeromea Powella, koji je u Kongresu ocijenio da je američka ekonomija na putu snažnog rasta u godinama koje dolaze.

“Dolar je na putu daljeg jačanja, ponajprije u odnosu na jen, s obzirom da averzija prema riziku splašnjava na tržištima dionica”, smatra Junichi Ishikawa, valutni analitičar u IG Securitiesu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *