Jeff Bezos

Bezos najbogatiji čovjek u novijoj istoriji

Jeff Bezos, osnivač i izvršni direktor Amazona, najbogatiji je čovjek u novijoj istoriji. Njegovo bogatstvo ruši sve rekorde. Prema pisanju Bloomberga, Bezosovo bogatstvo u ponedjeljak je prešlo prag od 150 milijardi dolara i time je za čak 55 milijardi dolara bogatiji od Billa Gatesa, šefa Microsofta i drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Gatesovo bogatstvo procjenjuje se na 95,3 milijarde dolara, a da nije bilo njegove darežljivosti i dobrotvornih donacija, u iznosu od 2,9 milijarde dolara u gotovini i 700 miliona Microsoftovih dionica, njegova neto vrijednost danas bi svakako iznosila preko 150 milijardi dolara, piše Bloomberg.

No, uračuna li se inflacija, prag od 100 milijardi dolara koji je Gates prešao 1999. godine, na vrhuncu informatičkog buma, danas bi vrijedilo 149 milijardi dolara. Jeff Bezos (54) je prešao i tu liniju te je najbogatiji čovjek od 1982. godine, kada je Forbes prvi put objavio tabelu najbogatijih ljudi.

Neto vrijednost njegovog bogatstva, samo ove godine, skočila je za 52 milijarde dolara. Samo taj skok viši je od ukupne vrijednosti cijele Alibaba Grupe i bogatstva direktora Jacka Maa, najbogatijeg Kineza.

Ipak, Bezos još uvijek nije dovoljno jak da samostalno s trona skine najbogatiju dinastiju, porodicu Walton koja stoji iza najvećeg trgovačkog lanca Walmart i čije se ukupno bogatstvo procjenjuje na 151,5 milijardi dolara.

Check Also

Otvoren Ski centar Kolašin 1600 (video)

Premijer Duško Marković, poručio je danas na svečanom otvaranju Ski centru Kolašin 1600 da će …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *