Tramp savjetovao Terezu Mej da da tuži Evropsku uniju

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je Terezi Mej da treba da tuži Evropsku uniju umjesto da pregovara oko Bregzita, rekla je britanska premijerka u razgovoru za BBC.

Tramp je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Terezom Mej u petak, posle razgovora na imanju Čekers, rezidenciji britanske premijerke, rekao novinarima da joj je preporučio nešto “brutalno”, ali nije rekao šta.

Upitana u današnjem intervjuu šta joj je to Tramp rekao Tereza Mej je odgovorila:

“Rekao mi da treba da tužim EU, ne da uđem u pregovore”, prenosi BBC.

Premijerka je sa smijehom odbacila Trampov predlog da tuži EU i rekla da će nastaviti s pregovorima, ali je dodala da je zanimljivo da je predsjednik (SAD) takođe rekao da ne treba da napustim (pregovore).

Tramp joj je rekao:

“Nemoj da napustiš. Nemoj da napustiš pregovore, jer ćeš biti blokirana”.

Trampova prva zvanična posjeta Britaniji ove nedjelje obilježena je njegovim eksplozivnim i nediplomatskim opaskama oko vođstva Tereze Mej, a posebno njenog djelovanja oko pregovora za Bregzit, koje je dao uoči dolaska u intervjuu za britanski list San.

Tramp je u intervjuu rekao da je premijerkin pristup Bregzitu vjerovatno “ubio” šanse za sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD. On je rekao da je preporučio Terezi Mej kako da vodi te pregovore o odlasku iz EU, ali da ga ona “nije poslušala”.

Nekoliko sati kasnije Tramp je rekao da je trgovinski sporazum s Britanijom “apsolutno moguć”.

Njegovi komentari u listu San šokirali su mnoge u Britaniji, uključujući i protivnike Tereze Mej. Tramp je kasnije na zajedničkoj konferenciji za novinare s Terezom Mej posle njihovih razgovora rekao da je ona “fantastična žena” i da “obavlja fantastičan posao” kao premijerka.

On je pred novinarima demantovao da je kritikovao Terezu Mej, rekao je da intervju u listu San predstavlja “lažne vesti” i da se taj list nije koncentrisao na njegove riječi hvale o britanskoj premijerki. San je objavio audio snimak koji potvrđuje sadržaj intervjua.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *