Naslovne strane dnevnih novina za 16. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Sedam žalbi zbog prekida struje

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) u prvoj polovini godine primila je 116 žalbi, prigovora i molbi građana, od čega je do kraja juna osam podnesaka riješeno, a postupak po tri je u toku, saopšteno je Dnevnim novinama iz tog tijela. Kako su objasnili, 11 podnesaka su riješili kao drugostepeni organ.

Evidentirane dvije primjedbe

U okviru kampanje “Budi odgovoran” prošle sedmice su evidentirane dvije primjedbe, na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna. Inspektori nijesu utvrdili nepravilnost prilikom kontrole A/C servisa iz Podgorice, prijavljenog za neevidentiranje prometa. Nepravilnosti nijesu utvrđene ni prilikom kontrole pržionice kafe Naša kafa u Podgorici, koja je prijavljena za neizdavanje fiskalnih računa i neevidentiranje prometa.

Od početka godine poništeno 30 postupaka javnih nabavki

Poništenih postupaka javnih nabavki u prvih pet mjeseci bilo je 30, od čega se njih 12 odnosilo na radove, 11 na usluge i sedam na postupke robe, kazao je u razgovoru za Dnevne novine direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević. Ukupna ugovorena vrijednost od početka godine nije poznata, jer kako objašnjava, obračun slijedi tek krajem godine, a preliminarni podaci naredne.

Dan

Isplatili A2A iako nisu uzeli 32 miliona od EPCG

Iako je po Zakonu o privrednim društvima Elektroprivreda trebalo da skupštinu akcionara održi do 30. juna, odbor direktora energetske kompanije još nije ni zakazao sjednicu na kojoj treba da se razmatraju finansijski iskazi preduzeća, izvještaj o reviziji i donese odluka o raspodjeli dividende. To, međutim, nije spriječilo Vladu da iz budžeta isplati 70 miliona eura za dio akcija A2A u EPCG.

Likvidna sredstva 925 miliona

Prosječna likvidna sredstva banaka u martu su iznosila 925,9 miliona eura, što je 1,9 odsto manje nego u februaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). U odnosu na mart prošle godine, prosječna likvidna sredstva su porasla 19,9 odsto. Bilansna suma banaka je na kraju marta iznosila 4,13 milijardi eura i bilaje 0,1 odsto manja nego na kraju februara.

Danas aukcija državnih zapisa

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 21,5 miliona eura, četvrta ovogodišnja, biće održana danas, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG). Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 14. januar naredne godine. Na prvoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi vrijedni 41,5 miliona eura, na drugoj 45,1 milion, a na trećoj 50 miliona eura. Prošle godine održano je osam aukcija sa rokom dospjeća od 182 dana i jedna sa rokom dospjeća od 91 dan.

Pobjeda

U Budvi manje stranaca, ostali zadovoljni posjetom

U metropoli crnogorskog turizma, Budvi, trenutno boravi 48.006 gostiju, od čega je 47.802 iz inostranstva, što je za 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Najbrojniji su posjetioci iz Rusije, a potom iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i Francuske – kazala je za Pobjedu portparolka Turističke organizacije Budva Tijana Kotarac.

Rok ističe danas, kazne rigorozne

Građani još danas mogu da predaju zahtjev za legalizaciju, a iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su saopštili da su zadovoljni njihovim dosadašnjim odzivom. Apelovali su, međutim, na građane da iskoriste i današnji dan i dostave prijave za legalizaciju. Benefiti su, kako tvrde, mnogo veći od kazni sa kojima će se suočiti ukoliko to ne učine.

Za rekonstrukciju tri ustanove 2,8 miliona

Ugovor o izvođenju radova u okviru projekta primjene mjera energetske efikasnosti u Osnovnoj školi “Aleksa Đilas Bećo, Srednjoj mješovitoj školi “Vuksan Đukić u Mojkovcu i JU Zavod “Komanski most u Podgorici, vrijedan 2,8 miliona eura, biće potpisan do kraja ove sedmice, najavljuju u Ministarstvu ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *