Dominacija kineskih kompanija

Dodajte komentar

Posljednjih godina kineske kompanije su tražile različite načine da postanu dominantnije u odnosu na američke, ali su u tome imale osrednje rezultate. Ove godine, sudeći prema Forbsu situacija se mijenja.

Trampova uprava je početkom godine odobrila kupovinu američke kompanije “Akrion Systems” pekinškoj firmi “Naura Microelectronics Equipment”, a desila su se i druga “velika spajanja”.

Snaga tih velikih kupovina ogleda se u ovogodišnjoj Forbsovoj listi “šampiona rasta” (Global 2000: Growth Champions) na kojoj kineske kompanije zauzimaju sedam od prvih deset mjesta, ali i svih prvih pet.

Prošle godine, Kina je imala svega četiri od prvih deset mjesta.

Na vrhu liste sada je kineska kompanija za nekretnine “Greenland Holdings Group”, koja je prošle godine imala vrijednost prodaje od 44,8 milijardi dolara i 1,5 milijardi profita.

Pomjerila se sa trećeg mjesta koje je zauzimala 2017. godine na listi.

Ta kompanija ima tržišnu vrijednost od 13,9 milijardi dolara, a nedavno je objavila partnerstvo sa američkom građevinskom firmom “AECOM”.

Na Forbsovoj listi slijede je kompanije “HNA Technology”, “S.F. Holding”,”Hubei Biocause Pharmaceutical”, “Sumec Corporation”.

Jedina zemlja koja je napravila “proboj” u prvih deset je Južna Koreja sa kompanijom “SK Holdings” koja se bavi telekomunikacijama. Kompanija je udvostručila profit, koji je sa 2,4 milijarde dolara u 2016. godini, porastao na četiri milijarde u 2017. godini.

Izvor: Forbes

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *