Direktorima državnih preduzeća i do sedam radničkih plata

Dodajte komentar

Direktori državnih preduzeća u Crnoj Gori bez obzira na rezultate poslovanja imaju visoka primanja koja se mjere hiljadama eura. Njihove plate uveliko prelaze prosjeke radničkih, pa tako ako uzmemo da zaposleni prima prosječnu platu od 500 eura, koliko je zvanični državni prosjek, zaposleni za direktorsku zaradu treba da rade od dva do sedam mjeseci.

Sudeći prema podacima o zaradama, u devet državnih preduzeća prosječna zarada direktora je 2.000 eura, s tim što pojedini mjesečno imaju 1.050 do 3.733 eura.

Direktor kompanije “Plantaže 13. jul Verica Maraš jedna je od najplaćenijih u državnom sektoru, ali je njeno preduzeće i jedno od najuspješnijih u državi. Njoj je mjesečni dohodak u Plantažama 3.733 eura, dok kao član odbora direktora Sosjete grupe ima dodatnih 735. Ona je vlasnica tri stana od 147,46 i 40 kvadrata, posjeduje tri vozila “pasat”, “tuguan i “opel astra”, kreditno je zadužena oko 49.000 eura i nije dala dozvolu da joj se kontrolišu bankovni računi.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Igor Noveljić prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da mu je plata 3.000 eura, dok je do avgusta 2017, do kada je bio državni sekretar Ministarstva ekonomije, imao zaradu od 1.309 eura. On je prijavio da njegova supruga Ana radi u jednom privrednom društvu, čije ime nije navedeno, i da joj je plata 2.500 eura. Oni nijesu dozvolili da im se kontrolišu bankovni računi.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *