Slijedi otpuštanje velikog broja zaposlenih angažovanih na određeno vrijeme

Dodajte komentar

Najmanje 4.637 zaposlenih u javnoj upravi (bez lokalnih samouprava) ostaće bez posla, jer sa njima u narednom periodu neće biti produženi ugovori na određeno i o djelu, po kojima su trenutno angažovani. To se zaključuje iz Plana optimizacije javne uprave, prema kojem vlast stavlja moragorijum na zapošljavanje u javnoj sektoru. Prema podacima iz plana, u koji je „Dan“ imao uvid, na centralnom nivou su po osnovu ugovora na određeno angažovana 3.963 lica, dok ugovor o djelu imaju 674 radnika, a to nijesu konačni podaci za sve institucije, što znači da bi broj ljudi koji će ostati bez posla mogao biti značajno veći.

Oni će bez posla ostati po isteku vremena na koji su angažovani, a najmanje do 1. marta 2019. godine, jer Vlada predviđa da u cilju optimizacije javne uprave smanji broj zaposlenih. Ta mjera odnosiće se i na ugovore o privremenim i povremenim poslovima, kao i utovore o djelu, ali se takvo ograničenje ne odnosi na ugovore o djelu čije zaključenje je neophodno za nesmetano vršenje poslova organa.

Za takva angažovanja biće potrebno prethodno pribavljeno odobrenje Ministarstva finansija i Ministarstva javne uprave. Prema podacima Ministarstva javne uprave (MJU), na centralnom nivou je zaposleno 39.306 lica, a na lokalnom nivou 12.174. Odtogbroja, planirano je da se do 2020. godine broj zaposlenih na centralnom nivou smanji za 1.965, a na centralnom za 1.217, što je ukupno 3.182 zaposlena.

Kratkoročnim mjerama za optimizaciju javne uprave na centralnom nivou definisano je ograničenje zapošljavanja zasnivanjem radnog odnosa na neodređeno i određeno vrijeme u organima državne uprave i javnim ustanovama čiji je osnivač država do 1. marta 2019. godine.

Jedna od mjera je i stvaranje preduslova za sprovođenje mjere sporazumnog prestanka radnog odnosa, prošašenje tehnološkog viška uz isplagu otpremnine za zaposlene na koje se primjenjuju opšti propisi o radu, kao i promjene akata o sistematizaciji u skladu sa stvarno potrebnim brojem izvršilaca kroz sagledavanje budžetskih i strateških opredjeljenja rada Vlade, uz obavezu smanjenja broja sistematizovanih izvršilaca od 10 do 30 odsto.

U analizi Instituta alternativa „Začarani krug racionalizacije“ navodi se da se na zarade zaposlenih u javnom sektoru troši više od pola milijarde eura godišnje, s trendom rasta. Podsjećaju da je Vlada obećala da će do 2020. godine smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru za pet odsto na nacionalnom nivou i 10 odsto na lokalnom nivou, odnosno da će oko 3.200 zaposlenih prestati da radi u javnoj upravi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *