Ovo su globalne posljedice trgovinskog rata Kine i Amerike

Dodajte komentar

Evropska unija smaniće prognozu rasta eurozone zbog trgovinskih tenzija u SAD, upavo je objavio AFP.

U novoj prognozi EK predviđa rast od 2,1 odsto ove godine, a ne 2,3 odsto koliko je očekivala u svojoj proletnjoj prognozi, 3. maja. Komisija je zadržala prognozu za 2019. godinu na 2,0 odsto, koliko je bilo i u maju.

“Predviđamo kontinuirani rast 2018. i 2019. godine iako nova eskalacija protekcionističkih mjera predstavlja jasan rizik za njegovo smanjenje”, rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi.

Kako je rekao, trgovinski rat ne proizvodi dobitnike, već samo gubitnike.

Trgovinski rat potresa i svjetske berze, tako otišle u crveno pošto je američka administracija objavila listu proizvoda iz Kine od 200 milijardi dolara na koje bi mogla uvesti nove takse, posle čega je Peking saopštio da će uzvratiti.

U Njujorku je Dau Džons u crvenom 0,6 odsto, Standard end Pur 500 0,5 odsto, a Nasdak 0,6 odsto. U Evropi je njemački indeks DAX pao 1,3 odsto, francuski CAC 40 i britanski FTSE 100 1,2 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 1,2 odsto, južnokorejski Kospi 0,6 odsto, a hongkonški Hang Seng 1,3 odsto. SAD su danas objavile novi spisak kineskih proizvoda u vrijednosti od 200 milijardi dolara godišnje na koje bi od septembra mogle biti uvedene takse. Kineska vlada je saopštila da će preduzeti “čvrste i silovite mjere” ako nove takse budu uvedene.

Administracija predsjednika Donalda Trampa je prošle nedjelje uvela takse na 34 milijarde dolara uvoza iz Kine koja je odmah uzvratila istom merom. Tramp je rekao da bi na skoro sav uvoz iz Kine, oko 500 milijardi dolara vrednu robu, mogle biti uvedene takse.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *