Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Krediti od 30 miliona za mala i srednja preduzeća

Evropski investicioni fond (EIF) i Erste banka Podgorica potpisali su prvi InnovFin MSP garancijski sporazum u Crnoj Gori, namijenjen podršci inovativnim malim i srednjim preduzećima (MSP) i malim srednje kapitalizovanim kompanijama.

U razvoj poljoprivrede ulaže se 30 miliona eura

Crnogorska poljoprivreda, ribarstvo i oblast bezbjednosti hrane, biće podržani sa 30 miliona eura kroz projekat MIDAS 2, koji se realizuje kroz novi aranžman Vlade sa Svjetskom bankom, saopšteno je juče u Kolašinu. Početak realizacije MIDASa 2 označili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i zamjenica direktora Svjetske banke za Zapadni Balkan Lada Strelkova. Navodeći brojne primjere rezultata MIDAS podrške, Simović i Strelkova su iskazali zadovoljstvo efektima prethodnog MIDAS 1 projekta koji je uspješno realizovan od 2009. do 2017. godine.

U maju naplaćeno 72,4 miliona eura

Uprava carina naplatila je u maju 72,47 miliona eura, 17,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Carinski povraćaji iznosili su 11.850 eura, a akcizni 381.980. “Ostvarena neto naplata za navedeni period iznosila je 72,07 miliona eura”, saopšteno je iz Uprave.

Dan

Ispraviće grešku

U toku je proces pregovora sa predstavnicima Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u vezi sa rješavanjem pitanja kamata naplaćenih prinudnim putem tokom 2017. godine. S obzirom da je pokazana spremnost od strane Kontrole letjenja da se sagleda mogućnost rješavanja tog problema na obostrano zadovoljstvo, a u skladu sa zakonom, u finansijskim iskazima za 2017. godinu, iznos od 1,7 miliona eura nije knjižen kao rashod.

Prodavci da dopune dokumentaciju

Projektni odbor za projekat Hiljadu plus apeluje na fizička lica koja su ponudila svoje stanove na prodaju da dopune dokumentaciju u dijelu ličnih podataka, jer će se u suprotnom njihova ponuda smatrati nekompletnom.

Odlaganjem povećavaju efikasnost naplate

Donošenje uredbe o odlaganju poreskih obaveza inicirano je u cilju povećanja stepena efikasnosti naplate prihoda, uz podsticaj privrednika da, uprkos teškoćama u poslovanju, izmire dospjela potraživanja, saopštili su iz Poreske uprave (PU). Oni su reagovali na komentare potpredsjednika Demokrata Moma Koprivice u vezi sa donošenjem te uredbe i saopštili razloge zbog kojih su donijeli uredbu.

Pobjeda

Jedni konverziju naplate naknadom, a drugi kursom

Za konverziju, odnosno mijenjanje eura u druge valute i obrnuto građanima u osam banaka Sosijete ženerale, NLB, Erste, Adiko, Univerzal kapital, Zirat, Zapad i Novoj ne naplaćuju naknadu već to rade po internom kursu koji formiraju svakodnevno. U sedam banaka CKB, Hipotekarnoj, Prvoj, Atlas, IBM, Komercijalnoj i Lovćen zaračunavaju naknadu za mjenjačke poslove, koja je različita od banke do banke.

Na tržište zajedno sa italijanskim i albanskim firmama

Nacionalna turistička organizacija predstavila je juče inovativni klaster za prekogranični turizam malih i srednjih preduzeća Innotourclust. Klaster je dio prekograničnog programa IPA Italija, Albanija i Crna Gora, koji će podrazumijevati prije svega zajedničko nastupanje malih i srednjih preduzeća iz ovih zemalja na turističkom tržištu.

Za poljoprivredu 30 miliona

Kroz projekat MIDAS 2 obezbijeđenaje podrška od 30 miliona eura poljoprivredi, a očekujemo da ćemo sa partnerima iz Svjetske banke taj iznos povećati, kazaoje resorni ministar Milutin Simović najučerašnjoj promociji početka projekta MIDAS 2.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *