Mark Zuckerberg

“Facebook” zbog skandala sa “Kembridž analitikom” kažnjen cifrom koju zaradi za 7 minuta

“Facebook” se suočava sa prvom novčanom kaznom zbog toga što nije onemogućio firmi “Kembridž analitika” da dođe do informacija sa profila korisnika te društvene mreže.

Nadležna kancelarija britanske vlade, koja je istraživala skandal, saopštila je da namerava da kazni “Facebook”sa 500.000 funti (663.000 dolara) zbog loše zaštite podataka.

To je maksimalna kazna koju povjerenik za informacije može da naplati zbog kršenja britanskih zakona o privatnosti podataka.

Kazna od pola miliona funti je mali iznos za “Facebook” koji, prema prijavljenih 11,97 milijardi dolara zarade u prva tri mjeseca ove godine, taj novac generiše grubo svakih sedam minuta.

Ipak, to će biti prva opipljiva kazna za kompaniju zbog skandala, koji joj je ugrozio reputaciju i zbog kojeg je njen izvršni direktor Mark Zakerberg svedočio u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svjedočio i u Evropskom parlamentu gdje se i izvinio zbog načina na koji je “Facebook” korišćen za proizvodnju lažnih vijesti i miješanja u izbore, prenosi B92.

“Facebook” je saopštio da je britanska kompanija “Kembridž analitika”, kompanija koja je savjetovala američkog predsjednika Donalda Trampa u izbornoj kampanji 2016. godine, došla do ličnih podataka 87 miliona korisnika. “Kembridž analitika”, koja je u maju prestala da radi, saopštila da je došla do podataka samo 30 miliona ljudi.

Skandal je otkriven pošto je nekadašnji radnik “Kembridž analitike” Kristofer Vajli rekao da su podaci korisnika “Facebook”-a kompromitovani putem aplikacije “Ovo je tvoj digitalni život”, kviza o ličnosti u kojem je učestvovalo 270.000 ljudi.

Check Also

Britanske kompanije spremne za Bregzit bez sporazuma?

Britanske kompanije se posljednjih mjeseci spremaju za Bregzit bez dogovora, saopštila je Centralna banka u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *