Dolar najviši u nedjelju dana

Dodajte komentar

Kurs dolara u četvrtak se na međunarodnim tržištima približio najvišim nivoima u nedjelju dana prema korpi drugih najznačajnijih valuta, ali veći skok sprečavaju zabrinutosti zbog trgovinske napetosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao na 94,753 boda, što je nadomak najviših nivoa u nedjelju dana, od 94,769 bodova, koliko je nakratko dostigao u prekonoćnom trgovanju.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1675 dolara, čime je dodatno skliznuo s najviših nivoa u 3,5 nedjelje, od 1,17905 dolara, koliko mu je cijena u jednom trenutku dostigla u ponedjeljak.

Američka je valuta ojačala 0,3 posto prema japanskoj, na 112,29 jena, nakon što joj je cijena u prekonoćnom trgovanju porasla 1,3 posto, premašivši važnu granicu od 112 jena prvi put od 10. januara.

Prevladava mišljenje da će i najmanja napetost u trgovinskom sukobu između SAD-a i trgovinskih partnera poduprijeti inflaciju i podstaći američku centralnu banku da podigne kamatne stope još barem dva puta do kraja godine. No, analitičari strahuju da je kurs dolara za sada možda dosegnuo vrhunac.

Pojedini analitičari stoga ulagačima savjetuju oprez pri kupovini dolara na ovim nivoima, budući da se očekuje da će efekt sniženih poreza u SAD-u iduće godine iščeznuti, a postoji i zabrinutost da bi eskalacija trgovinskog rata mogla podstaći prodaju dionica na globalnim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *