Da li i koliko banke naplaćuju konverziju eura u druge valute i obrnuto

1 komentar

Za konverziju, odnosno mijenjanje eura u druge valute i obrnuto građanima u osam banaka Sosijete ženerale, NLB, Erste, Adiko, Univerzal kapital, Zirat, Zapad i Novoj ne naplaćuju naknadu već to rade po internom kursu koji formiraju svakodnevno. U sedam banaka CKB, Hipotekarnoj, Prvoj, Atlas, IBM, Komercijalnoj i Lovćen zaračunavaju naknadu za mjenjačke poslove, koja je različita od banke do banke.

Banke koje ne zaračunavaju procentualnu naknadu, konverziju naplaćuju kroz dnevno formiranje kursnih listi, različitih od zvaničnog kursa Centralne banke, koji je istovremeno i referentni kurs Evropske centralne banke i na toj razlici banke zarađuju.

Isti uslovi u ovim bankama važe i za klijente u okviru grupe, odnosno za njih nema povoljnosti kada su mjenjačke usluge u pitanju.

Turistička sezona je počela, a sa njom i povećanje mjenjačkih poslova, pa je Pobjeda istraživala koliko se naplaćuje ova usluga.

Atlas banka konvertovanje eura u druge valute naplaćuje jedan odsto od iznosa, a mijenjanje drugih valuta u euro 1,5 odsto. CKB konverziju do 20.000 eura radi bez provizije, ali uz svoj kurs, a preko 20.000 eura naplaćuje još jedan odsto dodatno.

Iznose preko 20.000 eura banka konvertuje uz proviziju, a prema važećoj listi uslova. CKB ne konvertuje dinare rekli su našoj redakciji.

Za klijente u okviru grupe, dodaju oni, nema pogodnosti.

“Postoje brojne pogodnosti koje naši klijenti mogu ostvariti u okviru grupe, ali se one ne odnose i na konverziju valute”, pojasnili su iz CKB.

Hipotekarna banka mjenjačke poslove naplaćuje dva odsto vrijednosti, a sa računa klijenata jedan odsto.

Prva banka, sudeći takođe po tarifama dostavljenim Centralnoj banci, konverziju eura u druge valute naplaćuje od jedan do četiri odsto po transakciji.

“Zamjenu dolara, švajcarskog franka i funte u euro naplaćuju tri do četiri odsto po transakciji, a konverziju ostalih valuta u euro od četiri do osam odsto po transakciji”, objašnjeno je u tarifama banke.

Lovćen banka ne naplaćuje proviziju za mjenjačke poslove do 10.000 eura, ali to radi po kursu banke.

Za konverziju preko 10.000 eura zaračunavaju još jedan odsto. Komercijana banka otkup i prodaju valuta naplaćuje dva odsto vrijednosti transakcije, a Invest banka Montenregro konverziju eura u druge valute naplaćuje jedan odsto vrijednosti, a druge valute u euro 1,5 odsto.

U Sosijete ženeral banci kažu da dodatno ne naplaćuju konverziju.

“Prilikom konverzije banka ne zaračunava nikakvu fiksnu naknadu već koristi kupovni i prodajni kurs koji se formira na dnevnom nivou u odnosu na kursnu listu Centralne banke”, objasnili su iz Sosijete banke i dodali da ni oni ne mijenjaju dinare.

Na pitanje da li za klijente u okviru grupe ima povlastica, oni su odgovorili da se procedure prilikom konverzije u drugim zemljama i bankama u okviru grupe razlikuju u skladu sa tamošnjom praksom.

“Zato ne možemo sa sigurnošću reći kakva je procedura prilikom konverzije u ostalim članicama grupe”, pojašnjavaju iz Sosijete ženeral banke.

NLB mjenjačke poslove, odnosno otkup i prodaju obavlja takođe bez provizije, ali po svom kupovnom i prodajnom kursu, a konverziju transakcija po platnim karticama naplaćuju1,5 odsto.

NLB ne naplaćuje naknadu za konverzije. Banka formira kursnu listu na dnevnom nivou na bazi kretanja kurseva valuta na međunarodnom finansijskom tržištu, a ne naplaćuje konverzije ni unutar NLB grupe. Banka nudi klijentima mogućnost kupoprodajnih transakcija za američki dolar, britansku funtu, švajcarski franak, japanski jen, švedsku krunu, norvešku krunu, dansku krunu, australijski dolar, kanadski dolar, a mijenjaju i komšijske valute srpski dinar, hrvatsku kunu i bosansku konvertibilnu marku.

Iz Erste banke su kazali da prodaju i otkupljuju švajcarski franak, britansku funtu i američki dolar.

“Erste banka primjenjuje svoje kupovne i prodajne kurseve, koji se dnevno mijenjaju, a koje objavljuje na web stranicama i u filijalama. Ovi kursevi se formiraju u skladu sa cjenovnom politikom banke, a na osnovu zvaničnog kursa CBCG, koji je istovremeno i referentni kurs ECB. Erste banka ne naplaćuje klijentima dodatnu proviziju ili naknadu na konverziju”, objasnili su iz ove banke i dodali da su uslovi konverzije isti za sve klijente, što znači da u okviru grupe nema povlastica.

Adiko banka, sudeći po tarifama prijavljenim Centralnoj banci, za mjenjačke poslove ne naplaćuje konverziju, ali mijenja valute po svom prodajnom i kupovnom kursu.

To isto radi i Univerzal kapital banka, kao i Zirat i Nova, dok u Zapad banci konvertibilne valute mijenjaju po kupoprodajnom kursu.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ne pominjete konverziju kad se plaća karticom u inostranstvu i konvertuje iz druge valute u euro što svaka banka naplacuje sa par %, a da ne pominjem i lose kurseve na bankomatima maticnih banaka a mnogi i tada naplate nesto ili rezervisu sredstva.
    Zakidaju nas na svaki korak. Sramota. Ali i oni moraju da zarade da, zato imamo najvece cijene usluga u razvijenom svijetu i takse ko nidje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *