Slovenački parlament

Slovenci na raspolaganju imaju aplikaciju kojom predlažu zakone vladi

Građani u Sloveniji već devet godina mogu svojoj vladi preko posebne aplikacije da predlažu zakonske predloge, a među njima su i neki neobični, poput onih da javnim službenicima treba zabraniti korišćenje parfema na radnom mjestu, a u mlekarama proizvodnju industrijskog kajmaka.

Aplikacija predlagam.vladi.si operativna je od 2009. kada je vladu vodio sadašnji predsjednik Borut Pahor, ali je najviše korišćena u poslednje četiri godine, u vrijeme mandata Mire Cerara, čija je vlada bila i najsenzibilnija na predloge građana, piše hrvatski Indeks.

Od 2014. godine, vlada je primila više od 2.600 zakonskih predloga građana, od kojih je skoro 2.000 razmatrano u nadležnim ministarstvima i službama, a pozitivan odgovor dobile su 22 građanske zakonodavne inicijative.

Tako su preko građanskih zakonskih predloga ukinute neke takse za kupovinu vozila za invalide, pojednostavljen je postupak identifikacije svjedoka na sudovima i pooštrene su kazne za one koji krše zabranu prodaje alkohola maloljetnicima i uvedena parkirališna mjesta za trudnice i majke sa malom djecom.

Check Also

Predstavnici IRF-a posjetili fabriku mineralne vode Rada (video)

Predsjednik Investiciono razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, posjetio je danas sa saradnicima fabriku mineralne vode Bijela …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *