Može li korejska limuzina da parira Audiju i BMW-u? (foto)

Dodajte komentar

Sedan G70, koji proizvodi Hyundai u okviru svoje luksuzne marke Genesis, boriće se za naklonost kupaca u segmentu u kome već decenijama dominiraju modeli kao što su Audi A4, BMW Serije 3 i Mercedes C klase.

Korejski proizvođač automobila Hyundai pokrenuo je prije par godina zaseban auto-brend sa ciljem ulaska na tržište premijum vozila.

Sličan potez prije Hyundaija povukle japanske auto-kompanije Toyota, Nissan i Honda, koje su na svjetskom tržištu već decenijama prisutne sa svojim luksuznim markama Lexus, Infiniti i Acura.

Japanskim premijum brendovima u početku nije bilo lako, ali su se vremenom izborili za dio tržišnog kolača, učvrstili svoje pozicije i izbrusili vizuelni identitet.

U nadmetanju sa “velikom njemačkom trojkom” najbolje se za sada drži Lexus koji je u SAD u 2017. vodio borbu sa BMW-om za drugu poziciju među najprodavanijim premijum proizvođačima, iza neprikosnovenog Mercedesa.

Lexus se odlično kotira i u Rusiji, gdje je u 2017. najprodavaniji premijum automobil bio Lexus RX, ispred BMW-a X5 i Mercedesa GLC.

Iako je marka Genesis tek u povoju, korejski proizvođač ima ambicije da jednog dana postane novi Lexus.

Jedan od njegovih najjačih aduta je upravo limuzina G70 koja u leto stiže na tržište SAD, gdje vlada velika konkurencija u ovom segmentu.

Dimenzije vozila su: dužina 4.685 mm, širina 1.850 mm i visina 1.400 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.835 mm.

Automobil će biti ponuđen američkim kupcima u dve benzinske motorske verzije, sa 3.3 V6 jedinicom i četvorocilindarskim 2.0 agregatom.

Pomenuti twin-turbo V6 preuzet je iz modela Kia Stinger i proizvodi 370 ks (272 kW) i 510 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Slabiji benzinac, zapremine dva litra, isporučuje 254 ks (188 kW) i 352 Nm, a dizelaš raspolaže za 201 ks i 439 Nm. Ovaj model može se naručiti sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili sa osmostepenim automatikom.

Genesis G70 u svojim osnovnim verzijama standardno ima zadnji pogon.

U vrhu ponude je paket koji nosi oznaku G70 Sport. Ova verzija je pogonjena V6 motorom i ima pogon na sva 4 točka, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,7 s.

G70 je opremljen gomilom sistema asistencije, koji doprinose bezbjednijoj vožnji ove limuzine. Među njima su sistem za izbjegavanje sudara sa vozilom ispred, sistem pomoći u vožnji autoputem sa elementima auto-pilota, upozorenje na mogući kontakt sa drugim vozilima koja se nalaze u mrtvom uglu, sistem upozorenja na dekoncentraciju vozača…

Genesis G70 stiže u američke prodajne salone ovog ljeta, a početna cijena iznosi oko 32.000 dolara.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *