Projekat 1000+: Bez stalnog posla teško do kredita za stan

Dodajte komentar

Iako je projekat Hiljadu plus projekat socijalnog stanovanja, koji bi trebalo da građanima, koji po tržišnim uslovima ne mogu da dobiju uslove za kupovinu stana, to omogući, većina njih najvjerovatnije neće uspjeti u tom naumu.

Razlog je što banke neće mijenjati kriterijume po kojima dodjeljuju stambene kredite. Odnosno, osobe koje nemaju ugovor za stalno ili im je firma lošije kotirana na listi banaka, teško će moći da dobiju kredit od pet banaka koje su se prijavile za učešće u projektu.

Dan je u vezi sa kriterijumima za odobravanje stambenih kredita u sklopu projekta Hiljadu plus kontaktirao svih pet banaka Erste, NLB, CKB, Sosijete ženeral i Lovćen banku.

Sudeći prema odgovorima banaka, ko nema ugovor za stalno ili radi u firmi koja se ne kotira dobro kod banaka, teško će uspjeti da dobije stambeni kredit po kamatnoj stopi od 2,99 odsto. Time su ostali razočarani građani koji mimo projekta nisu uspjeli da dobiju kredit, a koji su računali da će i banke spustiti kriterijume, odnosno prilagoditi ih projektu Hiljadu plus koji je socijalnog karaktera.

Jedino iz Sosijete ženeral banke su odgovorili da osoba koja nema ugovor za stalno ne može dobiti stambeni kredit. Iz CKB-a su saopštili da učesnici projekta sa ugovorom na određeno mogu aplicirati za kredit, ali da on može biti odobren ukoliko se zadovolje potrebni kriterijumi propisani internim procedurama banke. Kod NLB banke građani bez ugovora za stalno u većini slučajeva ne mogu dobiti kredit u okviru projekta, osim u slučajevima kada se radi o kadru koji je deficitaran na tržištu. U Erste banci, kako su kazali, građani mogu dobiti kredit iako nemaju ugovor za stalno ako ispunjavaju ostale kriterijume banke.

“Konkretna odluka se uvijek procjenjuje na osnovu konkretnog zahtjeva i mogućnosti tog klijenta, bez obzira da li ima ugovor na određeno ili poslodavac nije na listi najbonitetnijih. Svaki klijent je poseban na svoj način, a trudimo se da sve aspekte kvalitetno i temeljno sagledamo naveli su za”,  Dan iz Erste banke.

Gotovo sve banke su kazale da se, osim kamate, kriterijumi za dobijanje stambenog kredita neće razlikovati od opštih ulova mimo projekta. Takođe su naveli da građani sa ugovorom za stalno, koji redovno primaju zrade preko računa u tim bankama, iako im je preduzeće na C listi mogu da apliciraju za kredit, a da će se odluka donijeti nakon razmatranja još nekih faktora.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *