Probijen Vjeternik – najduži tunel na trasi autoputa

Dodajte komentar

Radnici kompanije Bemax probili su danas tunel Vjeternik na autoputu Bar-Boljare, saznaje Portal Analitika.

Tunel Vjeternik, jedan od najzahtjevnijih objekata prioritetne dionice puta Bar-Boljari, probijen je danas. Građevinska dozvola za izgradnju tunela Vjeternik izdata je 28. aprila 2016. godine od kada su zvanično počeli radovi na tom objektu. Ukupna dužina tunela iznosi 5.891 metar – desna cijev 2.852, a lijeva 3.039 metara.

Ukupna dužina tunela je 3 km po cijevi i kompanija Bemaks je probijala tunel sa sjeverne strane dok je kompanija CRBC, kao glavni izvodjač i naš partner na ovom projektu probijao tunel sa južne strane. Upravo se ta zajednička saradnja kineske i domaće radne snage pokazala kao prava stvar i to je rezultiralo da se tunel probije u roku.

Najveći problem u probijanju tunela , prema riječima izvođača, zadavale su im podzemne pećine na koje su naišli prilikom probijanja tunela.

Tokom probijanja, naišli su na oko 100 pećina. Zbog toga su morali da angažujeu stručni tim iz Kine koji je uspješno riješio ovaj problem. Zbog ovakve geološke situacije, tunel Vjeternik je bio jedan od najzahtjevnijih objekata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *