Naslovne strane dnevnih novina za 10. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Akcize na gazirana pića neće se mijenjati do 2019.

Akcizna stopa na gazirana pića, koja trenutno iznosi 20 centi po litru, zadržaće se i u ovoj godini, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Predloženim Izmjenama zakona o akcizama smanjenje sa 30 na 25 centi predviđeno je 2019, a sa 40 na 30 centi po litru 2020. godine.

Monteput od Sozine za pola godine prihodovao 4,3 miliona

Monteput je u prvoj polovini godine prihodovao više od 4,3 miliona eura od naplate putarine za prolaz 1.187.265 vozila kroz tunel Sozina, saopšteno je Dnevnim novinama iz te kompanije. Od toga je, kako su naveli, 3,7 miliona naplaćeno za 1.033.315 ili 87 odsto putničkih vozila, dok se 600.000 odnosilo na ostala.

U Luci Bar pretovarili 154.390 tona

Pretovareni teret u Luci Bar prošlog mjeseca je iznosio 154.390 tona, što je 148 posto više nego prošle godine u isto vrijeme, saopšteno je iz kompanije. Iz kompanije su kazali da je jun za preduzeće bio uspješan po svim finansijskim i naturalnim pokazateljima poslovanja.

Dan

Otuđili imovinu, pa je prodaju akcionarima iza leđa

Radnici i akcionari nikšićke firme Tehno baza zatražili su od nadležnih državnih organa da zaštite imovinu tog preduzeća. Oni su za “Dan kazali da privatna firma ,,CG Power serv namjerava da proda dio parcele koju su prije deset godina kupili od Tehno baze pod određenim ali ne i ispunjenim uslovima.

Bez stalnog posla teško do kredita za stan

Iako je projekat Hiljadu plus projekat socijalnog stanovanja, koji bi trebalo da građanima, koji po tržišnim uslovima ne mogu da dobiju uslove za kupovinu stana, to omogući, većina njih najvjerovatnije neće uspjeti u tom naumu. Razlog je što banke neće mijenjati kriterijume po kojima dodjeljuju stambene kredite.

Milić novi direktor

Novi generalni direktor Portonovi rizort menadžment kompani (PRMC) je Stevan Milić, saopšteno je iz kompanije Azmont investments. Milić je bio član menadžment tima kompanije Azmont investments od 2014. Od jula će biti odgovoran za razvoj i implementaciju operativne strategije, građenje i vođenje tima, kao i za liderstvo i menadžment nad svim operacijama rastućeg Portonovi rizorta…

Pobjeda

Poboljšanje poslovnog ambijenta ključni zadatak

Unapređenje poslovnog ambijenta ostaje prioritet broj jedan, saopštenojejuče iz Američke privredne komore nakon generalne skupštine na kojoj je obilježena decenija rada u Crnoj Gori. Skupštini je prisustvovala i ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret Uehara, koja je istakla da je AmCham snaga pozitivnog ekonomskog rasta u Crnoj Gori.

Banke skupo naplaćuju ino transakcije

Crna Gora nema direktni platni promet ni sajednom drugom zemljom, a posljedica su visoke tarife za međunarodna plaćanja. Nijedna od 15 poslovnih banaka nije bila zainteresovana ni da uspostavi direktan platni promet sa Srbijom i BiH, koji je Centralna banka pripremila prije deset godina. Bankari, međutim, zadovoljno trljaju ruke, jer su od naknada i provizija u prošloj godini zaradili ukupno 47 miliona, u šta su uključene i tarife za plaćanje prema inostranstvu.

Prodate akcije Jugopetrola za 54 hiljade

Na Montenegroberzi je juče prodato 4.670 akcija Jugopetrola za 53.735 eura. Cijena po akciji je bila 11,5 eura, što je nepromijenjeno u odnosu na prethodne transakcije. Jugopetrol ima 4,65 miliona akcija kojima se posljednjih pola godine intenzivno trguje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *