Ko je sve zaradio od mundijala?

Dodajte komentar

Svetska fudbalska federacija je najzadovoljnija održavanjem Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, jer je inkasirala 6,1 milijardu dolara. Ali ko će sve profitirati od mundijala?

Gradove u kojima se održavaju utakmice mundijala posjetilo je više od pet miliona turista, a skoro polovina njih je boravila u Moskvi. Postavlja se pitanje gdje su oni potrošili najviše novca?

U GUM-u, najpoznatijem trgovinskom centru u Moskvi, sve je u duhu Svjetskog prvenstva. Atmosfera koja vlada u centru navodi turiste da ostaju i kupuju.

“Oko 50 odsto prometa, u toku svjetskog prvenstva, napravili su turisti, dok je uobičajeni promet od posjetilaca oko 15 odsto”, rekao je direktor trgovinskog centra GUM Timur Guguberidze.

Prema zvaničnim podacima, aktivnosti moskovske ugostiteljske industije udvostručene su prve nedjelje Svjetskog prvenstva. A podaci o prodaju u trgovinskom centru potvrdili su “čarobno” dejstvo Mundijala.

“Postoji zanimljiva činjenica da tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu posetioci troše dvostruko više nego inače”, kaže Guguberidze.

Od Mundijala profitirale su i male kafeterije, u kojima je inače mirna atmosfera. U jednoj takvoj kafeteriji, postavljen je video bim na kojem posjetioci prate utakmice i gdje se služe čokoladni kolači u obliku lopte.

“Broj posjetilaca kod nas udvostručen je, uglavnom su sve stranci, čini mi se da su ljudi iz čitavog svijeta ovdje. Osjećaj je nevjerovatan zaista”, kaže Kiril, vlasnik kafeterije.

Svjetsko prvenstvo u fudbalu prvi put se održava u Rusiji, a utakmice su se igrale u 11 gradova, koje je posjetilo oko pet miliona turista.

Ali, nisu samo trgovci i ugostitelji profitirali. Od kako je počelo Svjetsko prvenstvo u Rusiji prihod muzeja se uvećao za 91 odsto (najveći udio ima Kremlj, u blizini kojeg je fan zona), krstarenje rijekom Moskvom bilježi rast od 36 odsto, Filharmonija je u plusu 58 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *