UPCG pozdravlja odluku Vlade o akcizama

Dodajte komentar

Unija poslodavaca (UPCG) pozdravila je odluku Vlade da revidira postojeći nivo akciznog opterećenja kroz izmjenu važećeg akciznog kalendara za cigarete.

Iz UPCG je saopšteno da je najava ministra finansija Darka Radunovića po pitanju smanjenja akciza u skladu sa zalaganjima i više puta javno saopštenim zahtjevima Unije.

„Njegova izjava da je prethodna odluka bila greška, dodatno govori o spremnosti Vlade da sasluša glas privrede, ispravi propuste i uvede mjere koje imaju za cilj rasterećenje poslovanja i očuvanje održivosti preduzeća“, navodi se u saopštenju Unije.

UPCG je, kako se dodaje, i prilikom kreiranja prethodne odluke Vlade imala vrlo jasan stav o tome, ističući da će dodatni nameti donijeti isključivo poremećaje na tržištu i probleme javnim finansijama, kao i niz negativnih efekata koje takve odluke stvaraju.

„U konkretnom slučaju, najveći negativan efekat prethodne odluke Vlade predstavlja uvećanje neformalne ekonomije, koja sistemski uništava svaki segment ekonomije, a koja za finalni rezultat ima nezadovoljstvo kako privrednika, zbog nefer uslova, tako i države koja gubi budžetske prihode“, ocijenili su iz UPCG.

Oni su kazali da se nadaju da će se u narednom periodu, prilikom kreiranja sličnih odluka, Vlada prethodno konsultovati sa predstavnicima biznisa, a zatim i da će uvažiti njihove preporuke, jer zbog takvih i sličnih rješenja najveći udar trpe preduzeća, a posredno i građani.

Preduzećima je, kako su objasnili, takvim odlukama, ugrožen opstanak na tržištu, dok su zaposlenima ugrožena radna mjesta, a građanima životni standard.

„Stoga, očekujemo da će period koji slijedi biti u znaku izgradnje predvidivog i podsticajnog poslovnog ambijenta za održiva preduzeća, koji će biti atraktivan i za postojeće i nove privrednike. U tom dijelu, posebnu pažnju Vlada treba da posveti aktivnostima koje se odnose na suzbijanje neformalne ekonomije koja u najvećoj mjeri smanjuje budžetske prihode i stvara nelojalnu konkurenciju“, smatraju u Uniji.

Prema UPCG, to je model koji može omogućiti povećanje broja poreskih obveznika, a zatim i pozitivno uticati na javne finansije.

„U tom takvom procesu, UPCG će, kao i uvijek, biti partner Vladi i kroz socijalni dijalog će uložiti sve napore da doprinese kreiranju poslovnog ambijenta koji će biti stimulativan za razvoj malih i srednjih preduzeća koja stvaraju, zapošljavaju, pune budžet, obezbjeđuju održivost javnih finansija i okosnica su ukupnog razvoja društva“, zaključuje se u saopštenju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *