U Herceg Novom za 36,8% bolja naplata boravišne takse

Dodajte komentar
Herceg Novi

Turistička godina je počela bolje nego prošla, pa je u Herceg Novom, prema podacima lokalne Turističke organizacije, ostvarena bolja naplata boravišne takse za čak 36,8%. Od 1. januara zaključno sa 6. julom naplaćeno 208.019 eura, kazali su Radiju Jadran u Turističkoj organizaciji.

Samo u junu, prema podacima Nacionalne turističke organizacije najveći rast broja prijavljenih gostiju zabilježen je u Herceg Novom, odnosno 23 odsto više nego prije godinu.

Prema posljednjim podacima TO, u gradu odmara skoro 23 hiljade turista. Prijava boravka obavlja se tokom čitave godine, podsjećaju u TO, ističući da se povećana naplata ostvaruje u periodu od 1. juna do 30. septembra.

Sredstva boravišne takse, uz članske doprinose i turističku taksu osnovni su prihodi TO. Njima se, između ostalog, dalje finansiraju razne manifestacije, marketinške aktivnosti, a dio se odvaja i za donacije u projektima značajnim za rad TO.

Preko info biroa Turistička organizacija obavlja i prijavu gostiju, što nalaže novi Zakon o turizmu, na koga turističke agencije imaju brojne primjedbe, jer su ostale bez dijela turističkog kolača, odnosno provizije za tu uslugu. U Turističkoj organizaciji nemaju informacije o tome da li agencije i dalje prijavljuju goste. Kako navode za ovu sezonu su obučili 40 radnika u info biroima, koji obavljaju registraciju boravka turista.

Izvor: BokaNews

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *