NTO očekuje značajnu posjetu kineskih turista

Dodajte komentar

Direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak-Kukavičić ističe da će ljetnja sezona biti dobra ne samo na primorju, već i u planinskim turističkim centrima. “Uz to, cjelogodišnja sezona više nije daleki san, naprotiv”, kazala je ona Vikend novinama.

Dodaje da prema zvaničnim statističkim podacima Monstata u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju tokom prvih pet mjeseci boravilo skoro 20 odsto više turista u odnosu na isti period
2017. godine, koji su ostvarili oko 18 odsto više noćenja.

“Pored primorskih gradova koji bilježe odličnu popunjenost, izuzetno smo zadovoljni i turističkim prometom koji je ostvaren na sjeveru. Trenutno je u Kolašinu popunjenost hotelskih kapaciteta 90 odsto, dok je na Žabljaku popunjenost oko 60 odsto, a već narednih dana očekujemo dodatni priliv gostiju. Podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa takođe ukazuju na porast. Kroz crnogorske aerodrome tokom prvih šest mjeseci prošlo je oko 910.000 putnika, što je za 120.000 – ili 15 odsto – više u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Od početka godine do kraja maja na graničnim prelazima evidentirano za oko sedam odsto više putnika, dok je broj motornih vozila veći za oko osam odsto. Nacionalne parkove je do kraja juna posjetilo oko 100.000 turista, što je rast od 20 odsto. Ovogodišnja turistička sezona bilježi i značajan rast kada su u pitanju finansijski pokazatelji. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu 2018. ostvareno je 18,5 odsto više prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Razloge da se nadamo uspješnoj sezoni vidimo, prije svega, u unaprijeđenoj ponudi uz koju smo dočekali ovu ljetnju turističku sezonu, a koja podrazumijeva kvalitetniju ponudu hotela, bogatiji program zabavnih dešavanja i manifestacija – kako na primorju, tako i na sjeveru. Takođe, činjenica je da je ove godine Aerodrom Tivat povezan sa 47 destinacija svijeta, a Aerodrom Podgorica sa 39 što je jedan od ključnih faktora za otvaranje tržišta i raznovrsniju strukturu turista”, navela je Radak-Kukavičić.

Ona je kazala da se ponuda Crne Gore pokazala veoma atraktivnom i raznovrsnom kada su u pitanju Francuska, Njemačka i velika Britanija.

Što se tiče kineskih turista Radak-Kukavičić dodaje da je NTO prethodnih godina imala niz aktivnosti na promociji turističke ponude na emitivnom tržištu Kine. Crna Gora posljednjih godina bilježi značajan rast kada su u pitanju dolasci kineskih turista, a samo tokom 2017. udvostručen je broj i posjeta i noćenja.

“Ono što je karakteristično za kineske turiste jeste da putuju tokom prve sedmice maja, što je njihova tzv. „zlatna nedjelja“, zatim od maja do oktobra kada su u pitanju poslovna putovanja, od jula do avgusta na porodična putovanja, te u prvoj nedjelji oktobra – još jedna „zlatna nedjelja“. Preferiraju organizovani ture, izrazito su veliki potrošači, na putovanjima kroz Evropu obilaze veći broj zemalja i uglavnom se u destinaciji zadržavaju do četiri dana. Imajući u vidu da tržište Kine ima svoje specifičnosti potrebno je dalje raditi na prilagođavanju turističkog proizvoda Crne Gore njihovim potrebama. Tu, prije svega, mislim na potrebu za većim brojem specijalizovanih restorana sa kineskom kuhinjom, obezbjeđivanje dovoljnog broja vodiča na kineskom jeziku, kvalitetnije šoping ture… Značajno bi bilo i uvođenje kineskih platnih kartica i servisa, kao što su UnionPay, AliPay ili WeChatPay koji koristi najveći broj Kineza, a što bi im olakšalo plaćanje usluga”, zaključila je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *