Krađa kriptovaluta utrostručena

Kriminalci kradu sve više kriptovaluta sa mjenjačnica, a ovo dovodi i do porasta industrije koja nudi različite servise koji omogućavaju pranje digitalnog novca, sugerišu najnoviji izvještaji.

U prvoj polovini godine, više od 760 miliona dolara u kriptovalutama, je ukradeno sa mjenjačnica – skoro tri puta više nego tokom čitave 2017. godine, ističe CipherTrace u svom prvom tromjesečnom izvještaju na ovu temu.

CipherTrace je blockchain sigurnosna firma iz Menlo Parka u Kaliforniji, koja sarađuje sa više od 40 kompanija i vlada na praćenju kripto transakcija.

Trenutna tržišna vrijednost vodećih 100 kriptovaluta iznosi oko 270 milijardi dolara, prema navodima CoinMarketCap.com.

Servisi koji čiste prljave fondove su široko dostupni, ističe CipherTrace, a neki su se čak oglašavali i putem Google AdWords-a.

“Trenutno postoji toliko kriptovaluta, koje vrijede mnogo novca, i ima toliko mjenjačnica na svijetu gdje je moguće izvući novac, da imamo priliku da vidimo ne samo tradicionalne sajber bande, već i nove vrste kriminalaca koji okupiraju ovaj prostor”, rekao je izvršni direktor CipherTrace-a David Jevans u intervjuu.

“Ova ukupna ekspanzija tržišta stvorila je čitavu novu generaciju sajber kriminalaca koji nisu postojali do prije 15 mjeseci”.

Postoji preko 1600 vrsta kripotovaluta, a postalo je sve teže pratiti ih, što kriminalcima daje početnu prednost. Regulatori ovog tržišta ističu da mnoge mjenjačnice i startapi koji kreiraju nove digitalne valute i dalje ne rade dovoljno na tome da provjeravaju identitete kupaca i ne vode računa o tome da ne dolazi do pranja ukradenih fondova.

Korisnici koji kupuju i prodaju digitalni novac tipično su predstavljeni anonimnim adresama.

S druge strane, mnoge mjenjačnice – a nove se stalno otvaraju – imaju sigurnosne ranjivosti. A kriptovalute, kada se jednom ukradu, često se ne mogu vratiti ili ih je čak nemoguće pratiti do lopova koji su ih ukrali.

Regulatorna tela na globalnom nivou vjerovatno će uspjeti u namjeri da se izbore protiv pranja kriptovaluta, istakaoje Jevans.

Iako je ovo vjerovatno dobro za investitore, neke digitalne valute će ispaštati tokom ovog procesa. Male digitalne valute će biti izbačene sa mjenjačnica, jer je teško pratiti sve ove transakcije.

Check Also

Erste banka inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje

Erste banka je inovirala gotovinske i kredite za refinansiranje postojećih kratkoročnih i srednjoročnih obaveza u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *