Zavirite u muzej neobičnih automobila (video)

Dodajte komentar

Muzej “Lejn motor” u Nešvilu čuva neke od najuvrnutijih automobila na svijetu. Ovaj muzej razlikuje se od sličnih, uglavnom privatnih kolekcija – u kojima se najčešće mogu vidjeti čuveni klasični modeli – po tome što se u njemu nalaze jedinstveni prototipovi nepoznatih ili manje poznatih vozila, kao i raritetni primjerci serijskih automobila, kao što je tatra T87.

Među 350 eksponata su i vozila čiji su tvorci imali drugačiju viziju automobila od ostatka svijeta. Zbog svoje nepraktičnosti, tehnoloških nedostataka ili visokih troškova proizvodnje, mnogi takvi modeli nikada nisu odmakli dalje prototipa i uglavnom su ostali unikati.

Neki od njih završili su u “Lejn motor” muzeju u Nešvilu.

Iako se nalazi u Americi, ovaj muzej prikupio je i neke raritetne primjerke iz Evrope, među kojima je čehoslovačka Tatra T87 konstruisana prije Drugog svjetskog rata.

Ovaj, za svoje vrijeme izuzetno aerodinamičan model, imao je motor sa vazdušnim hlađenjem koji se nalazi pozadi, a vjetrobransko staklo sastojalo se od tri zasebna panela.

Kada je bio nov, automobil je mogao da razvije brzinu od oko 160 km/h, a pogonio ga je V8 motor. Tatra T87 proizvodila se od sredine 1930-tih do početka ‘50-tih, a napravljeno je preko 3.000 ovih vozila.

Neki drugi eksponati iz Muzeja “Lejn motor” nisu bili te sreće i ostali su tek na nivou prototipa. Među njima je američki Hewson Rocket iz 1946, koji predstavlja pokušaj kompanije koja je tokom rata proizvodila avione da se u mirnodopskom periodu preorijentiše na automobilsku industriju.

Automobil je kreiran pod uticajem dizajna tadašnjih aviona i imao je zaobljenu karoseriju od poliranog aluminijuma, a pogonio ga je V8 motor od 60 “konja”.

Jedan od najneobičnijih eksponata je francuski Helicron iz 1932. koji je – osim što je imao karoseriju sličnu avionskom trupu – dobijao i pogon od avionskog propelera.

Pogledajte kako izgleda vožnja ovog, ali i drugih opskurnih automobila iz Muzeja “Lejn motor”:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *