Nova poslovnica Hipotekarne banke u Budvi

Dodajte komentar

Hipotekarna banka otvorila je novu, savremenu poslovnicu u Budvi, u Mediteranskoj ulici (kružni tok na ulasku u Budvu). Svi postojeći i budući klijenti Hipotekarne banke, u ovoj filijali, kao i u ostalim filijalama širom Crne Gore, dobiće vrhunsku uslugu i maksimalnu posvećenost, saopšteno je iz te banke.

Direktorka sektora za poslovanje sa pravnim licima Ana Golubović kazala je da značaj Budve, ne samo kao kao prijestonice crnogorskog turizma, obavezuje Hipotekarnu banku da svojim klijentima, građanima i svima koji dolaze u Budvu, ponudi najbolju uslugu u ekskluzivnom prostoru.

“U 2018. godini smo pokrenuli novi koncept Bank & Shop u šoping molu Delta City u Podgorici, filijalu Herceg Novi preselili u novi i veći prostor, pred nama je preseljenje I proširenje filijala Nikšić i Berane. Sve ovo su investicije u zadovoljstvo klijenata I zaposlenih. Trend investiranja u nove tehnologije smo oplemenili redizajniranjem poslovnica. Hipotekarna banka će nastaviti da primjenjuje dobru bankarsku praksu i zahvaljujući takvom pristupu banka posluje stabilno i uspješno i bilježi konstantan porast novih renomiranih klijenata”, naglasila je Golubović.

Povodom otvaranja poslovnice, Hipotekarna banka je sa fondacijom Budva, eko školom Danilo Kiš i Komunalnim preduzećem Budva zasadila sadnice divlje pomorandže, kao doprinos lokalnoj zajednici.

“Hipotekarna banka prepoznata je po posvećenosti svojim klijentima i otvaranjem nove, savremene filijale u Budvi, cilj nam je da klijentima ponudimo uslugu na još većem nivou. Svjetske inovacije u bankarskom poslovanju već godinama prva na crnogorsko tržište donosi Hipotekarna banka i mogu najaviti da će vrlo brzo i klijentima u Budvi, izmedju ostalog, biti dostupna jedinstvena 24/7 usluga, putem koje klijenti mogu realizovati podizanje gotovine, upit u stanje, promjenu PIN-a, uplatu gotovine (papirnog i kovanog novca), plaćanje računa, plaćanje dospjelih obaveza, transfer novca, elektronsku dopunu, sve u bilo koje doba dana i noći, svakog dana u sedmici”, istakla je Milica Kovačević direktorica filijale Budva.

“Cijeneći dragocjeno vrijeme naših klijenata, u Budvi je u funkciji najsavremeniji redomat koji će čekanje u redovima svesti na najmanju moguću mjeru i u potpunosti ga prilagoditi potrebama klijenata. Klijenti neće morati da čekaju u redu već će dobiti SMS u trenutku kada su dva klijenta ispred njih. Klijent će u svakom trenutku moći i da provjeri slanjem sms-a koliko je klijenata ispred njega”, saopšteno je iz Hipotekarne banke.

Predstvnici banke sigurni su da će entuzijazam, znanje, profesionalnost i posvećenost klijentima zaposlenih, učiniti da i klijenti u metropoli crnogorskog turizma budu zadovoljni njihovim uslugama i prizvodima.

“Hipotekarna banka primjenjuje dobru bankarsku praksu i zahvaljujući takvom pristupu banka posluje stabilno i uspješno i bilježi konstantan porast novih renomiranih klijenata. HB nudi čitavu lepezu korisnih proizvoda i usluga koja klijentima nudi najveću vrijednost, ali i najlakši način korišćenja usluga u skladu sa aktuelnim tehnološkim i komunikacionim trendovima”, zaključeno je u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *