Više od 800 kriptovaluta vrijedi manje od jednog centa

Dodajte komentar

U nedavnom “pokolju kriptovaluta”, među kojima je najpopularniji token bitcoin izgubio oko 70% vrijednosti, oko 800 kriptovaluta sada vrijedi manje od jednog centa, piše CNBC.

Iako inicijalne ponude novčića (ICO) nastavljaju da preplavljuju tržište kriptovaluta u razne svrhe, nisu sve bile uspješne i zaista mali dio digitalnih coin-a je uspio da „preživi“ do sada. U stvari, dobar broj njih je okončao kao prevare, a mnoge nisu proizvele nikakve opipljive ponude u smislu obećanog proizvoda ili usluge. DeadCoins – sajt koji prati ICO prevare, izumrle i skoro izumrle novčiće – identifikovao je oko 800 takvih coin-a koji se mogu smatrati „mrtvima“, i definisani su kao oni čije su vrijednosti pale ispod jednog centa, pa su samim tim bezvrijedne i beskorisne. Sada na ovom ažuriranom popisu „mrtvih“ kriptovaluta nalazi se preko 800 njih, a broj im i dalje raste.

Ekipa Dead Coinsa pokušava svoju listu da drži ažuriranom koliko god je moguće i tako „čistiti“ tržište kriptovaluta od raznog smeća. Na popisu se, osim naziva, opisa, skraćenice, a ponekad i linka do podataka o pojedinoj kriptovaluti, nalaze se i informacije o tome zašto je pojedina od njih proglašena bivšom. Tako su kriptovalute smještene u četiri grupe – ugašene, hakerske, parodije ili prevare. Normalno, ugašenih ili propalih coin-a trenutno bilježe preko 63012 ih je proglašeno hakerskima, 130 ih je u kategoriji prevara, a na popisu je i preko 50 parodija coin-a. Svi koji imaju podatke o još nekom nezabilježenom propalom kripto-projektu mogu to prijaviti na istom mjestu, pa će i njihov doprinos pomoći u ažuriranju ove liste.

PC Press
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *