EBRD odobrio 500 miliona eura za izgradnju Trans-Jadranskog gasovoda

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je njen upravni odbor u srijedu odobrio kredit od 500 miliona eura za izgradnju Trans Jadranskog gasovoda (TAP).

“Ukupni troškovi projekta su 4,5 milijardi eura. Odbor Evropske investicione banke ranije ove godine odobrio je zajam za TAP od 1,5 milijardi eura, a trenutno se razmatraju dodatni doprinosi agencija za izvozne kredite Francuske, Nemačke i Italije”, naveo je EBRD u saopćenju za javnost nakon sastanka njegovog upravnog odbora.

Gasovod će se proširiti sa granice Grčke sa Turskom, preko Albanije i Jadranskog mora do italijanske obale. On je dio Južnog gasnog koridora koji takođe obuhvata Južni Kavkazski gasovod (SCP), koji prelazi kroz Azerbejdžan i Gruziju i Trans-Anafolski gasovod (TANAP).

“Sa početnim godišnjim kapacitetom od 10 milijardi kubnih metara – što odgovara potrošnji energije od oko sedam miliona domaćinstava u Evropi – gasovod će značajno doprinijeti diversifikaciji ponude energije u Evropi”, istakao je zajmodavac.

Na početnoj tački u Turskoj, TAP će se povezati sa Trans-Anadolijskim gasovodom (TANAP) za koji je EBRD odobrio kredit u vrijednosti od 500 miliona eura prošlog oktobra.

TAP konzorcij planira započinjanje pune operativnosti gasovoda 2020. godine.

Dioničari TAP-a su BP, azerbajdžanska državna kompanija Socar i italijanski Snam sa po 20%, belgijski Fluxys ima 19%, španski Enagas 16% a švicarski Axpo 5%.

 

Check Also

Za prodaju pasoša prijavile se 22 firme

Na javni poziv za izbor agenta za posredovanje prilikom aliciranja za sticanje crnogorskog državljanstva kroz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *