Kina spremna za trgovinski rat: Šestog u ponoć počinje haos

Dodajte komentar

Kineske carine u iznosu od 34 milijarde dolara na robu iz SAD stupaju na snagu u ponoć 6. jula po pekinškom vremenu.

Vašington je ranije objavio da će 6. jula uvesti tarife na kinesku robu u vrijednosti od 34 milijarde dolara, a Peking je odgovorio da će uzvratiti istog dana.

Zbog vremenske razlike, kineske carine stupaju na snagu prije američkih, prenosi Capital.

“Naše mjere su jednake, a to znači da ako SAD počnu 6. jula i mi počinjemo 6. jula”, rekao je izvor koji nije želio da bude imenovan.

Podsjetimo, Kina je saopštila da je “potpuno spremna” za trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama. Nade za prevazilaženje tenzija između te dve najveće ekonomije u svijetu su sve manje.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je novinarima da je Kina “potpuno spremna za paket neophodnih mjera” da bi sačuvala svoje nacionalne interese.

“Nadamo se da će SAD obezbijediti uslove za lojalnu konkurenciju za investicije i operacije kineskih kompanija u SAD i da doprinese uzajamnom povjerenju”, rekao je kineski zvaničnik.

Među američkim kompanijama koje bi mogle da budu pogođene kontramjerama koje je najavila Kina su one koje se bave proizvodnjom soje i viskija, kao i prozvođači automobila kao što su Ford i Tesla, navela je agencija AP.

Tramp je još tokom predizborne kampanje napadao Kinu optužujući je za nefer trgovinske prakse poput manipulisanja valutom. On je rekao da će njegova administracija, ako Kina ne promijeni ponašanje, uvesti kaznene tarife na kinesku robu. On je prošle godine tražio da se ispita da li uvozni čelik i aluminijum predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbjednost, posle čega je Ministarstvo trgovine SAD u februaru predložilo uvođenje tarifa ili kvote na uvoz metalnih proizvoda. Kina međutim optužuje SAD za protekcionizam i osudila je ;ponašanje SAD u oblasti trgovine, opisujući ga kao unilateralizam.

Agencija AP je prenijela da je Kina izdala upozorenje svojim građanima koji putuju u SAD. U upozorenju koje su kineske vlasti izdale krajem prošle nedjelje, a koje je objavljeno na sajtu kineske ambasade u SAD ukazano je, pored ostalog, na visoke troškove liječenja u toj državi i značaj opreza zbog kriminala i terorističkih napada.

Evropa vs. Amerika

Brisel je zaprijetio Washingtonu uvođenjem tarifa u iznosu od 300 milijardi dolara na američki uvoz.
Te tarife će biti odgovor na uvođenje carina na uvoz automobila iz Evrope, čime američki predsjednik Donald Trump prijeti već neko vrijeme.

EU upozorava SAD da će uvođenje takvih carina biti štetno za američku ekonomiju.

Trump je nedavno na Twitteru najavio da će SAD uvesti tarife od 20 posto na uvoz automobila iz Evrope, ukoliko postojeće EU tarife i barijere prema SAD ne budu uklonjene.

Već je i sama prijetnja pogodila poznate evropske proizvođače automobila – dionice kompanija kao što su BMW, Daimler, Porsche i Volkswagen pale su odmah za više od jedan posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *