EIB odobrio IRF-u novih 150 miliona eura

Dodajte komentar

EIB je odobrio IRF-u novih 150 miliona eura čija će sredstva biti realizovana kroz dvije tranše – prva tranša u iznosu od 100 miliona eura, a druga u iznosu od 50 miliona eura.

U okviru samita zemalja Zapadnog Balkana, danas su Predsjednik OD IRF-a, dr Zoran Vukčević i Generalni direktor EIB-a, Luca Lazzaroli, potpisali prvu tranšu kredita u iznosu od 100 miliona eura za podršku i podsticaj razvoja sektora MSP-a u Crnoj Gori i za otvaranje novih radnih mjesta. Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Predsjednik OD IRF-a, Zoran Vukčević, je izjavio da ovaj kreditni aranžman predstavlja posebnu važnost za razvoj MSP-a, ali i ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore.

„To je četvrti ugovor između IRF-a i EIB-a. I u narednom periodu, IRF će uspješno sarađivati sa EIB-om i želim da izrazim veliku zahvalnost EIB-u za podršku koja u kontinuitetu traje još od 2012. godine”, istakao je Vukčević.

Generalni direktor EIB-a Luca Lazzaroli je naglasio da su MSP važni pokretači ekonomskog rasta i inovacija na zapadnom Balkanu i da je upravo malim preduzećima potrebna veća podrška za dugoročno finansiranje, gdje su prepreke često povezane sa visokim zahtjevima kolaterala.

“Takođe postoji potreba za boljim opcijama finansiranja za mikropreduzeća i start-up preduzeća i EIB upravo obezbjeđuje finansiranje malih i srednjih preduzeća putem zajmova, garancija, privatnog kapitala i drugih finansijskih instrumenata”, kazao je Lazzaroli.

Potpisivanje ugovora između ove dvije institucije još jedna je potvrda strateškog partnerstva koje EIB ima sa IRF-om, a realizacijom ovog ugovora EIB je obezbijedio dodatne stimulanse za otvaranje novih radnih mjesta koja su namijenjena mladima u vidu smanjenja kamatne stope u iznosu od 0,2%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *