Carine i Mitropolija grade hotel u Kumboru

Dodajte komentar

Kompanija Carine Čeda Popovića i Crkvena opština Kumbor Mitropolije crnogorsko primorske grade hotel na mjestu sadašnjeg vikend naselja Šumadija. Taj plac od dvije hiljade kvadrata, u vlasništvu CO Kumbor, graniči sa parcelom Carina, pa su vlasnici zemljišta potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji i zakupu te parcele. Ova vijest je, kako piše Pobjeda, neprijatno iznenadila vlasnike kamp kućica, od kojih većina već pet decenija iznajmljuje zemljište Mitropolije. Nenad Sikimić iz Beograda kaže da je njegova baka kupila kamp kućicu još 1969. godine.

“Četiri generacije naše porodice su ovdje boravile dio godine. Uvijek smo znali da je ovo vlasništvo crkve, znali smo i da postoji mogućnost da se ovdje grade hoteli, ali smo se ponadali da ovo može da potraje kada smo 2003. dobili zahtjev da uredimo, odnosno unificiramo naselje”, kaže Sikimić.

On je dodao da su u decembru prošle godine dobili obavještenje da za 30 dana moraju iseliti i raščistiti teren, uz prijetnju da će, ukoliko to ne urade, oni srušiti kuću i naplatiti troškove.

Iz Mitropolije crnogorsko primorske su objasnili da većina zakupaca ima parcele od 60-70 kvadrata, sa montažnim kućicama površine od 15 do 20 kvadrata, a zakup su plaćali 300 eura godišnje. Ugovori sa zakupcima su produžavani na različite periode, a ugovor iz 2004, koji je predviđao renoviranje dotrajalih kamp kućica, produžen je na deset godina. Tvrde da nije bio njihov hir već zahtjev opštine da se uredi prostor na pjeni od mora.

“Ne vidimo da je zakupcima učinjena nepravda. Za izuzetno nisku cijenu su koristili zemljište, a dio je izdavao kućice turistima. Ovdje se ne radi o nesporazumu koji je moguće prevazići dobrom voljom Mitropolije, već našom zakonskom obavezom da zemljište u svom posjedu privedemo namjeni u skladu sa planskim dokumentima”, obrazložili su iz Mitropolije.

Mještanin Rajko Batrićević nekoliko godina vodi spor sa Crkvenom opštinom Kumbor oko parcele od 380 kvadrata, koju obuhvata kamp Šumadija.

“Tu parcelu je 1963. godine kupila moja baba kada je došla iz Amerike od porodice Trojanović. Moj otac je sa Turističkim društvom sklopio ugovor koji je istekao, a oni su ga prebacili na crkveni odbor, koji sa mnom nije nikada pravio ugovor. Ta parcela do prije nekoliko godina nije bila sporna, a sada, nakon 50 godina, tvrde da nije te veličine. Pet godina traje sudsko poravnanje, a svi vještaci koji su izlazili na teren tu parcelu dovode u današnje granice od 362 do 380 kvadrata”, tvrdi Batrićević

Čedo Popović kaže za Pobjedu da planira izgradnju hotela, kao i da mu je želja da goste u novom hotelu primi već narednog ljeta.

“Sa pripremnim radovima bi počeli odmah po iseljenju dosadašnjih zakupaca jer sam od opštine tražio dozvolu za gradnju tokom sezone. Zakupci su u novembru prošle godine obaviješteni da ugovori neće biti obnovljeni. Dugogodišnji ugovor za zakup smo potpisali mi, a rokove za iseljenje smo pomjerali tri puta”, rekao je Popović i objasnio da je planirao da hotel narednog ljeta primi goste.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *