Prvi vodonični brod na svijetu dolazi u Kotor

Dodajte komentar

Prvi vodonični brod na svijetu kako stručni krugovi nazivaju neuobičajeno eksperimentalno ekološko plovilo „Energy Observer“, uploviće u subotu u luku Kotor. Boka Kotorska će tako biti jedna od stanica na šest godina dugom putovanju „Energy Observera“ oko svijeta, na koje se taj brod otisnuo prošle godine iz Francuske.

„Energy Observer“ je detaljno rekonstruisana nekadašnja trkačka regatna katamaran-jedrilica „Formule TAG“ iz 1983., prva jedrilica koja je uspjela da probije simbolični limit od preplovljenih 500 nautičkih milja za 24 sata. Ovaj 30,5 metara dugi i 12,8 metara široki dvotrupac danas više ne pogone jedra, već kompleksan visokotehnološki sistem eletromotora koji se napajaju strujom iz sistema gorivih ćelija na bazi vodonika.

Brod danas plovi brzinom od 8 do 10 čvoriva, a njegova namjena je da testira savremena ekološka riješenja za pogon plovila i promoviše nove tehnologije koje su u saglasju sa očuvanjem životne sredine. „Energy Observer“ ima i napajanje strujom preko solarnih panela ukupne površine 130 kvadrata, a pokreću ga i dvije vertikalne vjetroturbine i posebni tzv. tegleći zmaj. Brod samostalno proizvodi dekarbonizovani vodonik iz morske vode, puneći njime svoj sistem gorivih ćelija iz kojih proizvodi električnu energiju za pogon dva porivna elektromotora snage po 56 konja. Cijeli sistempot puno je autonoman i ne emitije bilo kakve štetne gasove koji izazivaju efekat staklene bašte u atmosferi.

„Energy Observer“ dizajnirao je tim brodograđevnih inženjera u partnerstvu sa stručnjacima francuske nacionalne Komisije za istraživanja atomske i alternativne energije iz Grenobla. Brod će tokom svoje plovidbe oko svijeta koja će potrajati do 2022. godine, obići 50 država i upoviti u 101 luku – od vrijednih istorijskih lokaliteta poput Kotora, preko zaštićenih prirodnih područja na moru, do nacionalonih parkova, ali i lokacija na kojima je ekologija ugrožena, te mjesta gdje se održavaju različiti događaji koji promovišu ekologiju i održivi razvoj.

Misiju „Energy Observera“ pored francuske Vlade, podržavaju i Evropska Unija i Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije IRENA a pod direktnim je pokroviteljstvom predjsednika Francuske Emanuela Makrona. Brod je do sada prošao oko 7.500 nautičkih milja, obišao deset zemalja i uplovio u 21 luku.

Domaćin prvom svjetskom brodu sa pogodom na vodonik i njegovoj posadi u Crnoj Gori je Fondacija Petrović Njegoš na čijem je čelu princ Nikola II Petrović-Njegoš.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *